Tansaaniat raputab albiinode tapmislaine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neegrist isa koos albiinost pojaga
Neegrist isa koos albiinost pojaga Foto: Wikipedia.org

Aafrikas asuva Tansaaniat raputab albiinode tapmislaine.

Vähem kui aastaga on selles riigis tapetud juba 26 heleda nahavärviga elanikku, kirjutab AFP.

Enamik albiinodest tapeti Tansaania loodeosas asuvas Mzawa piirkonnas.

Albiinode jälitamise ja tapmiste taga on kohalik uskumus, et albiinode kehaosadest, juustest ja verest tehtud joogi joomine annab võimu ja teeb rikkaks.

Alates selle aasta märtsist on Tansaanias arreteeritud 173 niinimetatud nõiaarsti, keda süüdistatakse albiinode tapmises.

Tansaania president Jakaya Kikwete on tõhustanud politseikontrolli albiinode tapmislaine piirkonnas, kuid seni ei ole see aidanud.

Tansaania ajakirjanik Vicky Ntetema tegi katse, mis näitas, et albiinode kehaosadest valmistatud jooki ostavad isegi riigiametnikud ja politseinikud.

Kohalikud ametnikud on hakanud koostama albiinodest nimekirju, et neid paremini kaitsta.

Ametlikel andmetel elab Tansaanias 4000 albiinot, kuid kuna maapiirkondade kohta puuduvad täpsed andmed, siis arvatakse neid tegelikult olevat kuni 170 000.

Kogu maailmas esineb albinismi 20 000 inimestest ühel.

Albinism on autosoom-retsessiivne pärilik osaline või täielik värvaine ehk pigmendi melaniini puudumine, mistõttu nahk ja karvad on tavaliselt heledad ning silmade vikerkest sagedamini helesinine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles