Naise viisaka riietumise põhitõed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hästiriietuval naisel pole vaja rõivastest ülekuhjatud kappi.
Hästiriietuval naisel pole vaja rõivastest ülekuhjatud kappi. Foto: AFP / Scanpix

Milline on maitsekas rõivastus? Mida riietumisel silmas pidada? Millised rõivad peaksid riidekapis alati varuks olema? Püüame neile iga naist puudutavatele küsimustele allpool vastuse leida.


Kuna kõik uus on hästi ära unustatud vana, siis läheme meiegi ajas pisut tagasi. 1990. aastal ilmus eesti keeles slovaki autorite František Chorváti ja Juraj Orlíku raamat «Meie igapäevaviisakus». Kombekast käitumisest kõnelev õhuke raamat on küll kirja pandud kaheksakümnedate aastate algul, kuid üht-teist kasulikku ja ajatut leiab sealt siiski, võib-olla ka natuke naljakat.

Täna vaatame lähemalt seda, mida peaks üks viks ja viisakas ning heade kommetega naine teadma riietumisest.

Naine peab riiet hoolikalt valima, et see vastaks tema vanusele, juuste ja naha värvile, kasvule, keha kujule, iseloomule, aga ka rõivastuse liigile ja puhule. Moest peaks naine valima ja kandma vaid seda, mis talle sobib, sest mitte kõik moodne ei ehi igaühte.

Suuremustriline riie sobib vaid pikkadele saledatele naistele, lühemad näevad paremad välja peenemustrilises või üldse mustrita rõivais. Kui naine tahab saledam ja pikem välja näha, paneb ta selga pikitriibulised rõivad, ristitriip teeb ta optiliselt laiemaks.

Praktiline naine riietub alati nii, et tema rõivastel poleks «sünnipäev» selgelt näha, et neid ka kauem võiks kanda.

Hästiriietuval naisel pole vaja rõivastest ülekuhjatud kappi. Tähtis on, et naisel oleks oskuslikult koostatud garderoob ja et ta oskaks alati, igaks sündmuseks sobivalt riietuda.

Naise garderoobis on vältimatu soe talvemantel, võimaluse korral samuti karusnahaga kaunistatud kevad-sügismantel. Lisaks kerge mantel, mis sobib soojemate ilmade korral. Veel on vaja kostüümi, mida saab laialt kasutada, töölkäimisriideid ja tänavarõivastust, kodurõivastust ning spordiriideid, seelikuid, pükse, pullovere, pluuse, sviitreid ja lõpuks ka peorõivaid.

Raamat kirjutab, et kuna tänapäeval möödub suur osa naise päevast tööl, peab tööriietus olema viisakas ja esteetiline ning ümbrusele vastav. Iga naine teeb tavaliselt ise endale selgeks oma töökohal sobiva riietumise põhimõtted.

Ka kodus ei tohiks naine unustada külgetõmbavat välimust. Seepärast ei tohi sealgi lohakana ringi liikuda. Võimaluse korral ei ilmu ta teiste pereliikmete ette näovõidmismaskis ja rullidega juustes või muul taolisel kujul, sest nii pole ta kõige atraktiivsem.

Tavaliselt kantakse kodus seelikut või pükse pluusi või pulloveriga, samuti mitmesuguseid pükskostüüme. Suvel on sobivamad nööbitavad pestavad kleidid (kittelkleidid). Köögis on väga praktilised mitmesuguse pikkusega põlled.

Hommikumantel sobib vahetusriietuseks hommikul ja õhtul, kuid hommikumantlis ei koristata korterit ega tehta süüa ega võeta ka kunagi külalisi vastu.

Sportliku sündmuse puhul on sobivad sportpüksid. Tõsi, need on saledamate naiste jaoks, vähem saledad valigu pigem sportliku lõikega seelik. Tütarlapsed võivad riietuda ka lühikestesse pükstesse.

Ujulasse ja supelranda peab naine valima sellise trikoo, milles ta hea välja näeb. Kaheosalised sobivad ainult saledatele, täidlased peaksid kandma ühes tükis trikood.

Suurt tähelepanu tuleb pühendada kingadele. Moodsate riiete juures ei tohiks naine kanda vanu, moest läinud kingi (rääkimata sellest, et jalatsid peavad olema puhtad ja hooldatud).

Moele alluvad ka sukad: kord kantakse tumedamaid, siis jälle heledamaid, kord on moes mustriga, kord mustrita sukad.

Väga ebaesteetiliselt näevad välja naised, kelle sukad on liiga suured ja seetõttu keerdus. Pidulikel puhkudel pannakse sukad alati jalga - ka suvekuumuses. Muidu võib ka paljasääri käia, kui jalad on hooldatud ja kannanahk ei ole pragunenud.

Daami käekott mõjub hästi ainult siis, kui ta on riietusega kooskõlas. Isegi ostukotti võib võtta kui naise rõivastuse täiendust, mistõttu hea maitsega naised ei lähe ka poodi ükskõik mis värvi või kujuga ostukotiga.

Daamipesu on ajaloolises arengus läbi teinud mitmesuguseid muutusi, mille käigus temast on saanud õhuline, hügieeniline ning ilus daamirõivastuse koostisosa. Kuid kõigile tema eelistele vaatamata me pesu teiste pilkudele välja ei paku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles