Sigmund Freudi kabinetis rippus Adolf Hitleri maal?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitleri allkiri ja aastaarv tema maalil
Adolf Hitleri allkiri ja aastaarv tema maalil Foto: Reuters / Scanpix

Juudi soost psühhoanalüütik Sigmund Freudi vastuvõtukabineti seinal olevat rippunud natsi-Saksamaa diktaatori Adolf Hitleri maal.

Hitleri maali võttis Teise maailmasõja ajal Viinist Itaaliasse kaasa ameerika sõdur, kelle sõnul oli see teos Freudi kunagises praksiseruumides, kirjutab The Telegraph.

Oletatakse, et Freud ostis selle maali 1910. aasta paiku, mil ta Viinis üsna tuntud psühhoterapeut oli. Hitler oli siis algaja kunstnik, kes vaevu ots otsaga kokku tuli.

Hitleri maalil on kujutatud mägede taustal kirikut ja maali ühes allnurgas on « A.Hitler 1910». Maali taga on aga itaalia keeles «Studio Medico Sigmund Freud Vienne».

Ajaloolaste sõnul on see otsene vihje, kuidas kaks 20. sajandi kuulsaimast meest omavahel seotud olid  - maali kaudu. Oletatakse, et nad võisid millalgi ka kohtuda.

Mõlemad elasid ühel ajal Viinis ning Hitler müüs oma töid juutidest kunstikaupmeeste kaudu.

Freud põgenes 1930. aastatel natsi-Saksamaalt Suurbritanniasse, kus ta elas kuni oma surmani.

Freudile kuulunud Hitleri maal pannakse Suurbritannias oksjonile. Mullocksi oksjonimaja esindaja Richard Westwood-Brookesi sõnul võib selle hind olla 10 000 naela (175 000 krooni).

Kunstiasjatundja sõnul on maalil kujutatu Hitleri Viini perioodile omane.

«Hitleri maalid olid 20. sajandi alguse Viini juudikogukonna seas üsna populaarsed. See on tegelikult kohutav ajalooiroonia, kui asja vaadata hilisemate sündmuste valguses,» nentis oksjonimaja esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles