«Mida teie arvate?» lahkas sõltuvusi ja rääkis loo pardist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Aunaste raamatu «Mitte ainult meestest» esitlus.
Maire Aunaste raamatu «Mitte ainult meestest» esitlus. Foto: Karli Saul

«Mida teie arvate?» uuris, millal saab tüütust harjumusest sõltuvus, mille küüsist välja rabelemine käib inimesele lihtsalt üle jõu ning rääkis ka hirmudest.


Ekspertidena jagasid oma mõtteid sõltuvustest ja hirmudest baleriin Kaie Kõrb, kliiniline psühholoog Katri-Evelin Kalaus, etiketiõppejõud Maaja Kallast, kulturist Ott Kiivikas ja luuletaja Jürgen Rooste.

Kaie Kõrb tunnistas kohe algatuseks üles, et kardab autoga sõita. Maaja Kallast ei karda aga midagi või kui üldse, siis vaid halbu inimesi.

Lühiloos satuti keset «õnnelikku» abielu, kus naine higistas tolmuimejaga ning mees surfas internetis. Sellest sai alguse pikem vaidlus teemal, kes millest sõltub: naine koristamisest ja seebikatest, mees arvutist ja õllest. Ühes oldi siiski ühel nõul - seksisõltlased nad kindlasti ei ole.

Psühholoogi arvates kipume me kordama niisuguseid tegevusi, millele järgnevad meeldivad tagajärjed.

Maaja arvates on üks suurimaid inimeste hirme hirm üksinduse ees. Jürgen aga tunnistas, et tal on küll suur hulk irratsionaalseid hirme, kuid kõige hirmsam on nn lahustumise hirm - kuhu jääb inimese mina.

Saatejuht Maire Aunaste arvates kardavad kõik eestlased seda, mida teised neist arvavad.

«Seda foobiat mul ei ole,» ütles Maaja ülimalt rahulolevalt.

Teemaks võeti ka töösõltuvus ning nenditi, et ka see võib muutuda haiglaslikuks: inimene teeb järjest rohkem tööd, et heaolutunnet saavutada.

Ott Kiivikas meenutas, et on näinud tõelisi spordisõltlasi, kes peavad treenima viis-kuus tundi päevas ning kui selline inimene kolm päeva trenni teha ei saa, muutub ta täiesti haigeks.

Kolmandas lühiklipis kiskus sõltuvuse teema päris jaburaks, kui mehega voodis olev naine tunnistas, et näeb seksides kogu aeg parti, kes kogu tegevust pealt vaatab. Ning kui parti ei ole, siis ta orgasmini ei jõua.

Arutleti ka selle üle, kumb sõltuvus on hullem - kas süüa end paksuks või kaotada liiga palju kilosid.

Lõppsõna tuli Maire Aunastelt: «Nautige kõike, kuid mõistuse piirides.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles