Kalad teevad pediküüri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garra rufad aitavad ka maniküüri teha
Garra rufad aitavad ka maniküüri teha Foto: AP / Scanpix

USA pealinna Washingtoni lähistel asuvas Alexandrias saab Yvonne Hair and Nails ilusalongis lasta endale kalade pediküüri teha.

Nimetatud ilusalong on USAs ainuke, mis seda teenust pakub, kirjutab AP.

Ilusalongi omanike Yvonne Le ja John Ho kinnitusel on seda jalgade iluravi katsetanud juba 5000 kilenti.

 

Jaapanis ja Türgis arstkaladeks kutsutud Garra rufade poolt tehtav ravi on tuntud juba pikka aega. 37 kraadises soojas magedas vees elav kalaliik sööb inimese naha pealispinnal olevat surnud kihti. Türgis kasutatakse Garra rufa ravi näiteks psoriaasi korral.

 

USA ilusalongi omanike sõnul olid paljud nende kliendid uue teenuse suhtes ettevaatlikud.

«Saime aru, et inimesed ei võta uusi asju nii kergesti omaks, kuid otsustasime siiski katsetada,» selgitas John Ho.

Ta jätkas, et uut teenust katsetanud kliendid jäid rahule ning nüüdseks on kalapediküür väga populaarseks muutunud.

Seda katsetanud klientide kinnitusel tekitavad kalad jalgadele natukene kõdi. Kuna neil kaladel puuduvad hambad, siis ei ole nad võimelised elavaid kudesid sööma, vaid ainud surnud nahka.

«Garra rufad elavad võrdlemisi soojas vees, milles on paljudel teistel liikidel raske vastu pidada. Selle tõttu on need kalad kohastunud sööma, mida leidub – kaasa arvatud ka inimese naha surnud pealispinda,» selgitas Ho.

Pärast 15 – 30 minuti pikkust seanssi kaladega tehakse klientidele ka tavaline pediküür.

Ilusalongil on tuhat kala, kellest igale kliendile kasutatakse umbes 100. USA tervishoiumääruses seisab, et igal kliendil peab protseduuri jaoks eraldi bassein olema, mille vesi tuleb pärast seansi lõppu puhta vastu välja vahetada.

Varem kasutuses olnud kaheksale kliendile korraga mõeldud bassein tekitas probleeme, sest kalad kogunesid selle inimese jalgade ümber, kellel oli kõige rohkem surnud nahka.

«See oli natuke ebameeldiv, kuid samas ka naljakas,» meenutas Ho.

Nüüd plaanivad ilusalongi omanikud ilusalongideketi rajamist, kus lisaks jalgadele hakatakse sama teenust pakkuma ka käte, näo ja kaela jaoks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles