Miks vanemad peaksid lubama lastel riskida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmeaastane tüdruk ronib puu otsas.
Kolmeaastane tüdruk ronib puu otsas. Foto: The Image Works/Scanpix

Vanemad peaksid lubama lastel nii puu otsa ronida kui superliimiga sõrmi kokku liimida, sest sellised kogemused õpetavad lapsi tegema vahet riski ja tõelise ohu vahel, kinnitatakse ühes Ameerikas ilmunud raamatus.


Raamatus «Fifty Dangerous Things (You Should Let Your Children Do)» (tõlkes: «50 ohtlikku asja (mida peaksid laskma lastel teha)») pannakse lapsevanematele südamele, et lapsi ei tohiks hoida vati sisse mähituna, sest nõnda ei oska nad ühel heal päeval eristada asju, mis on oma olemuselt ohtlikud ning teisi, mis on lihtsalt tundmatud, vahendab Indianexpress.

Raamatu autorid Gever Tulley ja Julie Spiegler on välja toonud viiskümmend ohtlikku tegevust, mis õpetavad lapsi õigeid otsuseid langetama ja ohtu ära tundma.

Autorite arvates tohivad lapsed eksperimendi mõttes katsuda keelega 9-voldilist patareid, juhtida autot vanema süles istudes, kui viimane pedaale vajutab, visata välja esemeid liikuvast autost - et näha, mis juhtub, määrida sõrmedele superliimi ja need siis omavahel kokku vajutada, või keeta vett pabertopsikus.

«Loomulikult peame me kaitsma lapsi ohu eest, kuid kui kaitsmisest saab ülekaitsmine, siis ootab meie ühiskonda häving, sest lapsed ei õpi riske hindama,» ütles Gever Tulley väljaandele Telegraph raamatut kommenteerides.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles