Sudaanis arreteeriti eurooplastest meteoriidivargad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaanis arreteeriti eurooplastest meteoriidivargad
Sudaanis arreteeriti eurooplastest meteoriidivargad Foto: wikipedia. org

Aafrika riigi Sudaani politsei arreteeris kaks eurooplast, keda süüdistatakse meteoriidiosade varguses.

Sudaani siseministeeriumi andmetel külastasid Prantsuse ja Belgia kodanikud Sudaani põhjaosas asuvat Abu-Hamadi kõrbe, kust võeti kaasa sinna kukkunud meteoriidi tükke, edastab stuff.co.nz.

«Need turistid rikkusid seadust, kuna neil ei olnud jäänuste võtmiseks ei geoloogiaameti ega ühegi teise ametivõimu luba,» selgitas politsei esindaja.

Korrakaitsja ei täpsustanud, milline karistus varastele määratakse.

Teadlased jälgisid sõiduauto suuruse meteoriidi sisenemist Maa atmosfääri, plahvatamist ja jäänuste kukkumist Sudaani Nuubia kõrbesse 2008. aasta oktoobris

USA kosmoseagentuuri NASA ja Khartoumi ülikooli teadlased püüdsid  meteoriidijäänuseid kokku korjata, kuid mõned võisid kahe silma vahele jääda.

Teadlaste kinnitusel oli selle meteoriidi puhul tegemist erakordse sündmusega, sest tavaliselt põlevad need atmosfääris ära. Selle puhul sai aga teekonda jälgida ning ta allakukkumispaiga kindlaks teha.

Sudaanis käib väga vähe turiste, seda eelkõige karmide viisareeglite ja riigis liikumist piiravate keeldude tõttu.

Meteoriit 2008 TC3 plahvatas 7. oktoobril 2008. aastal Sudaanis Nuubia kõrbe kohal 37 kilomeetri kõrgusel. Sama aasta detsembri avastati 280 meteoriiditükki, mis kokku kaalusid 3,9 kilogrammi.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles