Helme kool ootab vilistlasi

, õpetaja 1973. aastast
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helme valla vapp.
Helme valla vapp. Foto: AFP / Scanpix

Laupäeval, 6. veebruaril tähistatakse Helmes kutseõppe 85. aastapäeva ja oodatud on kõigi aegade lõpetajad ja töötajad.


Õigupoolest hakati kooli avamisega Helme mõisahoones tegelema juba 90 aastat tagasi, kui 1920. aasta kevadel palusid Helme kandi ettevõtlikud mehed põllutöö ministeeriumilt luba põllutöökooli avamiseks, kuid selleni jõuti alles 1925. aasta 1. veebruaril.



Algul oligi kool Helme põllumeeste seltsi ülalpidamisel ja alles 1927 muudeti see riigikooliks. 1934. aasta kevadel rajati Helmesse kodumajanduskeskkool, tol ajal tütarlastele. Alates neist aegadest on kool üle elanud nii mõnegi muudatuse.



1973 sai siinsest kutsekoolist esimene kutsekeskkool maal ja algas väga viljakas periood Helme kooli ajaloos.



Kiiresti kohaneti uute oludega pärast Eesti taasiseseisvumist 1991. aastal. Loodi koostöösidemed Soome, Rootsi ja Norra koolidega ning Helme õpilased said võimaluse praktikatöödeks Soome taludes.



Ajast aegade on Helmes õppinud eelkõige Lõuna-Eesti maakondade noored. Üsna palju õppijaid on Helmes olnud ka Lõuna-Pärnumaa küladest ja taludest, nagu ka Pärnu linnast. Kõigi erialade lõpetajate üldarvu hinnatakse koolis kokku üle kümne tuhande.



Kümmekond aastat tagasi vahetati kooli juhtkond, kes läks tolleaegsete ametnike eestvedamisel Helme kooli lõhkumise teed. Eesmärk oli viia töökohad ja riigi raha maalt linna – Valka. Sellele vaatamata tähistasid vilistlased 2005. aasta veebruaris kooli 80. aastapäeva, kokku tuli ligi 700 kooli lõpetanut. Toona võeti vastu otsus tulla viie aasta pärast taas härmas pärnade ja tammede all Helmes kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles