Vene Indiana Jones on Merevaigutoa jälil?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merevaigutoa koopia
Merevaigutoa koopia Foto: AFP / Scanpix

Venemaa aardekütt, kohalik Indiana Jones on enda sõnul jõudnud kuulsa kaduma jäänud Merevaigutoa jälile.

Sergei Trifonovi arvates asuvad Tsarskoje Selo lossis olnud aarded Kaliningradis, endises Königsbergis, ühes punkris, kirjutab The Sun.

Kui Trifonovil on õigus, siis on ta lahendanud ühe suurima Teise maailmasõja aegse müsteeriumi. Samuti võib mees aardeleiuga jõukaks saada.

Trifonov plaanib punkrit uurima hakata külmade ilmade taandudes.

«Minu senised uuringud ja analüüsid näitavad, et aare on maetud 12 meetri sügavusele maa alla,» lausus aardekütt.

Preisi kuninga Friedrich I poolt vene tsaarile Peeter I-le kingitud Merevaigutoa varastasid 1941. aastal Leningradi piiranud saksa sõdurid. Tsarskoje Selos Katariina lossis olnud merevaiguga ehitud ja kullatud paneelid toimetati Köningsbergi, kus need ehtisid kohalikku lossi. Sakslased võtsid need oletatavalt 1945. aastal Saksamaale kaasa ja alates sellest ajast on need jäljetult kadunud.

Alates Teise maailmasõja lõpust on Merevaigutoa saatuse kohta mitmeid legende liikvel. Mõnede ajaloolaste arvates hävinesid merevaigupaneelid Königsbergis. Teise teooria kohaselt laaditi Merevaigutuba allveelaevale, mis koos hinnalise laadungiga lasti Läänemere põhja.

Siiani pole mitte keegi neid teooriaid suutnud tõestada.

2003. aastal avas Venemaa president Vladimir Putin Peterburi lähedal asuvas Katriina lossis Merevaigutoa täpse koopia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles