NASA küsib kosmosesüstiku eest 42 miljonit dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmosesüstik Discovery
Kosmosesüstik Discovery Foto: Reuters / Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA pani müüki kolm kosmosesüstikut.

Samas on need nii-öelda suurte meeste mänguasjad, kuna on võimelised lendama kiiremini kui ükski teine lennumasin, kirjutab The Telegraph.

37 missioonil käinud Discovery esialgne hind oli 42 miljonit dollarit (453 miljonit krooni).

Kuid kosmoselendudeks mõeldud süstiku hind alanes 28,2 miljoni dollarini (304 miljonit krooni) kui sellest huvitus Smitsonian Institution`s National Air and Space Museum.

NASA kinnitusel on eraisikute, firmade ja organisatsioonide jaoks saadaval veel kaks süstikut, Atlantis ja Endeavour, kuid nende hind on ikka 42 miljonit dollarit.

NASA kaalub ka mitte kunagi kosmosesse jõudnud süstiku Enterprise prototüübi müümist.

Kosmosesüstikud kanti maha, kuna need asendatakse uut tüüpi Ares 1-X rakettidega, mis peaks mehitatud kosmoselende hakkama tegema 2015. aastast.

Kui kogu süstiku ostmine üle jõu käib, saab osta ka ainult mootorid, mille hind on 400 000 – 800 000 dollarit (4,3 – 8,6 miljonit krooni).

Kuna siiani ei ole süstikute mootoritele ostjaid leitud, siis pakutakse neid juba tasuta, kui ainult keegi suudaks neid endale koju vedada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles