Teadlased püüavad vähem röhitsevaid lambaid aretada

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lammas
Lammas Foto: Reuters / Scanpix
Austraalia teadlastele on tehtud ülesandeks aretada vähem röhitsevad lambad.

Nimelt peetakse saareriigi suuri lambakarju ja nende väljutatavaid gaase üheks süüdlaseks ülemaailmses kliimasoojenemises, kirjutab Ananova.

Nüüd püüavad uurijad välja selgitada geene, mis panevad osad lambad teistest vähem röhitsema.

Teadlaste sõnul mõjutab kliimasoojenemist eelkõige just lammaste röhitsemine, mitte kõhutuule laskmine, nagu seni arvati.

«Üheksakümmend protsenti metaanist, mida lamba-, veise- ja kitsekarjad tekitavad, tuleb nende maost ja väljutatakse röhitsustena,» ütles New South Walesi piirkonna tööstuse ja investeeringute spetsialist John Goopy.

Sealsed teadlased on alustanud mõõtmisi, kus spetsiaalsete seadmetega analüüsitakse, kui palju gaase lambad röhitsedes väljutavad.

Siiani on uurijad 200 lammast jälgides kindlaks teinud, et rohkem süües hakkavad nad ka rohkem röhitsema. Samas on Goopy kinnitusel leitud ka seda, et üksikute lammaste röhitsemises esineb suuri erinevusi.

Tulevikueesmärgiks on võetud võimalikult vähe röhitsevate lammaste aretamine. Väidetavalt mõjutab lammaste eritatud metaan kliimasoojenemist kordades rohkem kui heitgaasides leiduv süsinikdioksiid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles