«Mida teie arvate?» rääkis eriti igaval teemal

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Aunaste
Maire Aunaste Foto: Ülo Josing / ERR

Järjekordset saadet sarjast «Mida teie arvate?» alustas saatejuht Maire Aunaste just nõnda - juttu tuleb eriti igavast ja tüütust teemast - rahast.


Otse Alaskast saabus saatesse kirjanik Kadri Kõusaar. Kahjuks pidi ta juba algatuseks nentima, et tema kaks romaani ja üks film on teda pigem vaeseks kui rikkaks teinud. Samas on vähese raha teenimine olnud kunagi ka tema teadlik valik.

Üllatuskülalisena oli saates Paldiski endine linnapea Jaan Mölder ning vanadest tuttavatest Ülli Kukumägi, Ott Kiivikas ja Maaja Kallast.

Lühifilmis arutleti selle üle, kuidas kõhna rahakotiga ajad kuidagi üle elada. Kokkuhoiust sai aga naeruväärne koonerdamine, kus abielupaar õhtut küünlavalgel veetis ning naine meest kurjalt manitses, et see vetsus vett ei tõmbaks - et käivad mõlemad järjest ära. 

Tõeline daam Maaja Kallast ei pidanud koonerdamist täis elu üldse elamisvääriliseks. Tema arvates on ebanormaalne ka keskmise eurooplase väikekodanlik elustiil, kus üksteist kuud elatakse ja koonerdatakse selleks, et siis kuu aega puhata ning siis hakkab kõik otsast peale.

Teises lühifilmis räägiti tudengist peretütrest, kes rahamure tõttu õppelaenu tahtis võtta. Paraku olid vanemad sellele kategooriliselt vastu. 

See tõstatas saates käendamise teema - kas on mõistlik oma lapsi käendada ning eksperdid olid laias laastus sellega ka nõus. 

Lastele laenamisest rääkides pidas Maire Aunaste imelikuks, kui vanemad laste käest laenatud raha tagasi hakkavad ootama.  Tema teadvat küll selliseid perekondi, kus kõik laenud kirja pannakse ja väriseva käega raha loetakse. Tema ise nii ei tee.

Ülli Kukumägi tuletas meelde rahamaailma põhitõde: kui ainult kokkuhoidmisele pühenduda, siis ei hakka sa kunagi rohkem teenima, vahel tuleb ka riskida.

Lõppsõna tuli Ott Kiivikaselt: arendage endas neid andeid, mis teil on ja need aitavad teil edukalt ära elada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles