Online-intervjuu: küsimustele vastasid Kerdo ja Jane ansamblist RESPEKT

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Menubänd RESPEKT - Kerdo Mölder ja Jane Kruusmaa
Menubänd RESPEKT - Kerdo Mölder ja Jane Kruusmaa Foto: Respekt
Täna vastasid Elu24.ee lugejate küsimustele tantsukollektiivi RESPEKT solistid Kerdo Mölder ja Jane Kruusmaa, kelle esimene hitte täis album nimega «Tantsustaar» sel nädalal poelettidele jõudis. 

Kes on Kerdo Mölder?

Kerdo: Olen 27-aastane mees ja kahe lapse isa, kelle elu moto on «Võta elult kõike mida elu pakub». Mulle meeldib kõik see mida teen, naudin elu ja magan nii vähe kui võimalik, et mitte oma elu maha magada!

Kes on Jane Kruusmaa?

Jane: Olen 20-aastane Tallinna neiu, kelle elu on täis vürtsi ja ootamatusi. Neiu, kes on alati rõõmsameelne, särav ja sõbralik. Jane teab öelda, et iga inimene tuleb sinu ellu mingil erilisel põhjusel

Millega hetkel tegeled?

Kerdo: Töötan Kannu Kõrtsi ja Lokaal Rakvere promootorina. Nädalavahetuse öötundidel teen diskoritööd ja lõbustan pidulisi. Kirjutan laule nii uuele artistile Reginale, kui ka muidugi enda bändile RESPEKT.

Jane: Töötan Haabersti Avatud Noortekeskuses noorsootöötaja ametipostil juba kolmandat aastat ja olen sellega väga rahul. Armastan lapsi ja kõike nendega seonduvat. Proovin anda neile paremaid väljavaateid elule ja neid aidata. Tänapäeval on väga palju lapsi, kes on jäänud ilma vanemate tähelepanust ja kipuvad sellepärast pättusi tegema.

Mis on olnud seni suurimad väljakutsed?

Kerdo: Ansambel RESPEKTI sünd ja esimesed sammud. Kindlasti oli ka suurim väljakutse «Kannu Kõrtsi Staar» korraldamine.

Jane: Kerdoga bändi tegemine! Mõlemad oleme emotsionaalsed ja tihtipeale tulevad sõnad ja teod enne, kui mõelda jõuame, kas seda oli vaja ikka öelda või teha.

Teie tulevikuplaanid?

Kerdo: Selle aasta lubadus on leida kodu. Minu unistuste kodu peab asuma kaugel, sügaval metsas. Majas peab olema kamin ja klaver.

Suuremas plaanis on RESPEKTIGA jätkata ning anda välja mitmeid albumeid. Tahan minna õppima ka näitlemist, sest minus on suur näitlejapisik peidus ja näitlemine on minu suur kirg.

Jane: Mul on mõttes mitmed projektid, proovin hoida tihedat ja meeldivat koostööd Lastekaitseliiduga ja tahaksin ikka teha endale meeldivaid asju ja suurendada lastevanemate teadlikust.

Tahaksin tegelikult teha ka väikese koostöö plaadi lastelauludest. Inimesed on seda projekti väga positiivselt võtnud ja kindlasti proovin seda asja edasi ajada. Selline idee tuligi just nimelt rasedusega seoses, seega sünnitan ma juuni lõpus ka oma esimese lapse ja proovin nüüd pikka aega ennast pühendada just lapsele.

Miks vana RESPEKTI solisti Jane vastu vahetasite?

Kerdo: RESPEKTI esimene naissolist oli saaremaa neiu Annika Väälmaa, kellega tekkisid muusikaalased erimeelsused, mistõttu algas koostöö särava ja  ääretult võimsa lauluhäälega Jane Kruusmaaga.

Lisaks keeldus Väälma laulma Tantsustaari lugu, kuna selles mainiti sõna gay, mis temale oli vastuvõetamatu.

Teie hobid?

Kerdo:  Muusika, Luuletamine, 

Jane: Foorumteater, muusika.

Teie lemmiktegevused?

Kerdo: Üle kõige meeldib mulle sõpradega kinos käia ja nendega kvaliteetaega veeta. Suvel meeldib mulle mööda Eestit sõita ja tutvuda meie kodumaa kaunite paikadega.

Jane: Oma sõpradega koos aega veeta, olla oma pere seltsis.

Teie lemmikuimad pidutsemiskohad?

Kerdo: Angel Club

Jane: Von Krahl, Lucifer.

Teie lemmikmuusika?

Kerdo: Laulud mida võin kuulata tunde ja päevi on «Laula mu laulu helisev hääl» Jana Kase esituses ja «Koit».

Jane: Vaieldamatu lemmik eestikeelne laul on hetkel Dave Bentoni «Kui jaamast lahkub rong.»

Teie lemmikuim eesti muusik?

Kerdo: Rolf Roosalu, Jana Kask

Jane: Hedvig Hanson, Urmas Alender

Kus põhiliselt esinemas käite?

Ööklubides ja kõrtsides.

Milline on teie arvates hea publik?

Jane ja Kerdo: Hea publik on siis, kui peale esinemist tunned, et oled midagi vastu saanud. Mingi energia. Tore on näha kui mõne laulu ajal inimesed tantsuplatsile jooksevad ja laulusõnu kaasa laulavad.

Jane sa käisid minu koolis ju, kuidas muidu läheb?

Jane: Mul läheb hästi. Töötan Haabersti Avatud Noortekeskuses, kus tegelen iga päev suuremate ja pisemate lastega, kes ikka ja jälle mu suule naeratuse toovad. Kindlasti on mu elus praegu suur osa ka mu rasedusel. Punn kasvab ja ma olen selle üle väga õnnelik. Pere ja sõbrad täidavad mu päevi rõõmuga.

Tere, minu lemmiklaul RESPEKTILT on «Tantsustaar» ja olen teid ka laval näinud (mitmed laulud on Teil väga head). Küsimus: Miks meedias on teist nii koledad pildid? Laval olete kenad, säravad ja väga kihvtid... Aga pildid mida siin näen on koledad. Kas ei ole head fotograafi ja  stilisti?

Jane: Aitäh! Küsimusele miks meedias nii koledad pildid on, ei oska ma kahjuks vastata. Eks selle pildistamisega ongi nii nagu on. Vahest on aega vähe, vahest on vale kleit või soeng. Laval mõjub artist alati säravamana. Kui see nii ei oleks, siis oleks juba midagi valesti, sest eelkõige peabki artist andma laval võimsa mulje.

Jane, kas te olete Kerdoga paar?

Ei, mina ja Kerdo ei ole paar. Aga me oleme väga head sõbrad. Muidugi veedame palju aega koos, sest juba enne bändi sündimist oli meil palju ühiseid tuttavaid. See aga tähendab, et oleme tihedalt ka tavaelus ühes seltskonnas.

Kas te karaoket lauldes alustasitegi bändiga? Ja lood on head, olen youtubest ikka kuulanud.

Kerdo: Ei, nii meie bänd algust ei saanud. Tutvusin Janega karaokeõhtul Kannu Kõrtsis.
Jane võlus oma suurepärase hääle ja särava olemisega, millest tekkiski mõte just teda RESPEKTI kaasata.

Jane: Aitäh ja mingi tõepõhi on seal all tõesti, sest just karaoket lauldes ma Kerdoga tutvusin. See oli ka minu esimene kogemus karaokega, sest polnud seda ennem kunagi teinud.

Bändi juttu ajas Kerdo mulle pikka aega ja alguses ma seda tõepähe ei suutnud võtta. Aga mingi hetk teatas ta mulle, et nüüd teeme ja siis oli asi selge, Jane astus oma esimese sammu muusikamaailmas.

Mitu korda nädalas te kokku saate ning kus on see põhiline paik?

Kerdo: Kohtume mitmeid kordi nädalas ja veedame aega nii Jane, kui minu juures.

Jane: Näeme üsna tihedalt tõesti. Ühiste tuttavate, ühiste huvide ning muidugi ka bändi asjade pärast.

Mulle väga meeldis loo «Jää» esimene rahulik versioon. Kas ka see on teie uuel plaadil või ainult uusversioon?

Albumilt leiab laulust «Jää» Kerdo Mölderi esituses 1999. aasta singel. Peagi on oodata ka selle laulu akustilist versiooni.

Jane, kas te lõpetasite Pelgulinna Gümnaasiumi? Kui jah, siis kes oli teie lemmikõpetaja?

Jane: Ei, ma ei lõpetanud Pelgulinna Gümnaasiumi perekondlikel põhjustel. Aga minu lemmikõpetajad olid kindlasti mu muusikaõpetaja Maris, kes oli pikka aega mulle väga suureks toeks. Ja muidugi mu särav klassijuhataja Rea.

Jane, kas Lucifer on Sinu üks vaieldamatult lemmikuimaid ööklubisid?

Jane: Tegelikult pole ma suurem asi klubide külastaja, kuid peab tunnistama, et Saaremaal külastan ma Luciferi alati. Suurepärane seltskond ja suurepärased hinnad.

Küsimus mehe-hakatisele: Kas vastab tõele et te pole hetero? Kas lahterdate end bi-ks ? ja Jane-le: Kas kannad teadlikult sellise avara lõikega kleite, et meeste tähelepanu köita?(meestel kindlasti ilus vaadata teie suurepäras partiid) - see polnud sarkastilne küsimus.  Lihtsalt kui teadlikult, siis tahtsin teie julgust kiita!!


Kerdo
: Olen Vaba ja 100% Vabameelne mees. Mulle sümpatiseerivad eriti lesbid ja gayd. Neis on midagi väga erilist, nad on siirad, mõistvad ja reeglina väga intelligentsed.

Naistest on minu vaieldamatu lemmik Anu Saagim,  kellelt oleks paljudel Eesti naistel midagi õppida. Minu südame võib võita naine, kuid ei välista, et seda võib teha ka mõni mees.

Jane: See pole mitte alati nii olnud, et oma nö suurepärast partiid hinnanud olen. Alguses häbenesin neid väga ja kandsin suuri pusasid. Siis tuli aga aeg, kui sain aru, et pole vaja karta tähelepanu, mis avatud dekolteega kaasneb ja siis hakkasin kandma ka kleite ja riideid, mis mu plussid välja tõid.

Kasvan kogu aeg ja tunnen, et olen just viimasel ajal oma enesekindlusega nii kaugele läinud, et julgen teha pööraseid asju. Ja tänan komplimendi eest!

Kerdo, mis sa sellest arvad et Messi valiti parimaks?

Kerdo: Ma olen kindel, et Lionel Messi oli seda tiitlit igati väärt.

Kas võtate Kannu Staari oma projekti? Hävitava reklaami tegid, nüüd võta naiseks, vabandust, kampa ka.

Kerdo: Regina Salumäega on meil plaanis teha mitmeid ühisprojekte. Ka tegeleme aktiivselt Regina esimese albumi materjali salvestamisega. Üksi reklaam ei ole hävitav ja mitte miski pole ka hävinud.

Küsimus lauljannale, kas sa ise tegelikult tahad ka sellist pop-muusikat teha või meeldiks sulle mõni teine stiil? Suurepärane hääl, sellega võiksid palju enamat saavutada...

Jane: Täpsustus: bändis RESPEKT on kaks lauljat.  Ja ma tean, et me mõlemad teeme seda, mida südamest teha tahame. Arenemisruumi on alati. Kunagi, kunagi kui olen küpsem ja vanem tahaksin kindlasti vijleleda ka jazzi.

Käivad sosinad, et Jane on rase. Kui lood on nii, siis kes on beebi issi?

Jane: Olen tõesti õnnelik ja beebiootel! Mul pole nii palju aega ja tahtmist olnud, et staariga magada!

Jane, me käisime koos Pelgulinna koolis ja sellest ajast tean, et sul on väga võimekas hääl. Miks sa oled nüüd tegema hakanud täiesti sisutühja kõrtsutümakat? Kas sa ei arva, et see on ande raiskamine või teed sa seda lootuses, et ühel heal päeval saab sinust Niki, Mari-Leenu vmt «staar»?

Jane: Aitäh! Mul pole soovi saada ei Nikiks, ega kellekski teiseks. Püüan olla ikka omanäoline ja oma võimekat häält saan demonstreerida igas muusika valdkonnas. Ande raiskamine oleks see, kui kardaksin erinevate inimeste arvamusi ja istuksin kodus ning laulaksin vannitoas.

Ma jätan maha niikuinii märgi ja see on hea. Niikaua, kui on inimesi, kes mind ja Kerdot kuulavad ja toetavad tunnen ma, et teen seda mis on õige. Küll tuleb ka teisi projekte ja üllitisi, kus saan ennast ka hoopis teisest küljest näidata.

Mis teie enda lemmiklooks on kujunenud RESPEKTI repertuaarist ja mis muusikat te üldse kuulate ise?

Kerdo: Kõik lood on omamoodi armsad ja südamelähedased, kuna nende sõnad on sündinud sügavalt minu seest. Igas laulus on mingi tähendus. Hetkel on meie ühine lemmiklaul «Kodutee». Kuulan väga palju Eesti muusikat ja oma tööd tehes austan erinevat stiili muusikat

Jane: Mu muusikavalik on olnud kogu aeg väga lai. Ma pean kitsarinnalisteks inimesi, kes teevad maha muusikat, mida teised hingega on teinud. Ja hingega tehakse igasugust muusikat. Kõige enam sümpatiseerib vast aga reggae ja dancehall, ka jazz.

RESPEKTI laulud on ka mulle kõik väga lähedased. «Ootan Sind» tekitab kindlasti väga palju emotsioone, sest see oli mu esimene enda salvestatud laul. Meeldivad väga ka «Kodutee» ja «Muinasjutumaa».

Ma väga fännan teid. Tehke palun järgmine kauamängiv heavy-metal. Äitähh ette!

Kerdo ja Jane: Ei ole ka välistatud, et kunagi ka millegi sellisega üllatame...

Vaadates teie videot ja pilte tekkis küsimus Janele. Kas sa armastad Kerdot?

Jane: Armastus on mitmeti mõistetav. Armastan oma parimaid sõpru. Kõiki.
Kerdo on mind palju aidanud ja õpetanud, nii mõnedki tema õpetussõnad on mind väga palju aidanud.

Kuidas coverdamisega Fine Young Cannibals'ini jõudsite? See TEIE lugu on üks-ühele mahaviksitud nende ühest hittloost 'She Drives Me Crazy' või ma olen valel teel? http://www.youtube.com/watch?v=dHYnS9Dm-g8&feature=related

Kerdo:
«Laul Sinust» on  tõesti eeltoodud loo kaver ning see ei olegi saladus. Ka originaali autorid oleme nõuetekohaselt märkinud singlile ning albumile.

Mis on teid muusika tegemiseni toonud?

Kerdo: Muusika on alates viiendast eluaastast minu ellu kuulunud, olen aastaid diskoritööga tegelenud ja naudin nüüd laulude loomist ning esinemist ansambliga RESPEKT.

Jane: Ka mina olen laulmisega tegelenud juba üsna noorest east. Minu suurest tahtmisest laulda on kindlasti palju süüdi mu toonane muusikaõpetaja Maris Kaldaru. Muusika paneb mu hingama, särama ja lava on mulle alati olnud väga kodune.

Olen päri ühe küsijaga - RESPEKTIL on väga koledad ja ebakvaliteetsed fotod. Muidu on Kerdo laval ju väga kompu ja ilus poiss ning Jane ka kena. Kuid küsin: Kas Jane ja Kerdo elavad koos? Kas vastab tõele, et Kerdol on kaks last ja Jane ootab talle kolmandat? Kas albumil on ka laul mida Saaremaal laulsite, «Muinasjutumaal»? Kas mõne suvetuuri raames Teid Saaremaale veel oodata on? Tänan vastuste eest ja tuult tiibadesse!

Kerdo: Kindlasti on oodata RESPEKTI stiilimuutust ja meediat üllatame paljude uute piltidega. Oleme laval koos, aga päriselus mitte. Minul on kaks imetoredat last, - Kris-Kervin (7) ja Ave-Marleen (5), kes toovad mu ellu päikese ka kõige pilvisematel päevadel. Armastan neid kogu südamest ja nemad mind.

Albumilt leiab ka ballaadi «Muinasjutumaa», millele kuulutame varsti välja video stsenaariumi konkursi.  Suvetuuride teemal läbirääkimised käivad ja loodan siiralt, et mõne raames jõuame ka Saaremaale.

Tere! Kui kaua teie bänd on juba eksisteerinud? Kuulsin seda laulu «Laul sinust» ja hoobilt hakkas meeldima. Alguses küll aru ei saanud, kes esitas, kuid kui hoolikalt kuulasin ja lõpuks esitajat kuulsin, siis avastasin, et järjest paremaks läheb! Go-go RESPEKT! Edu teile!

Kerdo: Ansambel RESPEKT tegutseb aktiivselt alates aprillist 2009. RESPEKT on tulnud, et jääda!

Jane: See tähendab meile palju, et on inimesi, kes meie muusikat hindavad ja kuulavad.

Meie stoori: kaks aastat olime sõbrantzidega ööklubi Hollywood püsikliendid. Ühel päeval tekkis meedias kära kõrtsist mida meie ei ole oma elus kuulnud - nimelt Kannu Kõrtsist. Otsustasime järgi uurida. Esimene elamus oli niivõrd mõnus ja hea, et otsustasime teha ka kliendikaardid.

Kliendikaardi valmimisest saatis kinnituse sealne programmijuht Kerdo Mölder mis näitab et see mees teeb head tööd (pool Eestit teab vist Kannu Kõrtsi). Ka meie tuttavad Kohtla-Järvelt teavad Kannu Kõrtsi, nii et oma tööd teeb ta väga hästi ja kõrtsi promob ta ikka korralikult.

Lisaks lõbustab mees öösel laval diskorina rahvast ja kusjuures teeb seda megahästi ning nüüd näeme, et ohooo, see mees teeb veel bändi ka... Väga hull kuju! Kuigi jah, meie lemmikuks on teie bändilt hetkel kujunenud «Tantsustaar» (väga kõva lugu)! Andke selliseid veel välja.

Igal juhul küsimus Möldrile: Kuidas sa jõuad nii paljude asjadega tegeleda? Kas oled oma tööga seal Kannus rahul? Kas oled vaba? Janelt ei oskagi midagi küsida. Kui siis, et kust sellise hea lauluhääle oled saanud ja kus õppisid laulmist? Edu Teile ja eriti Kerdole! Supertubli oled. Meie uus kodu on nüüd Kannu Kõrts. Super Koht!!!!

Kerdo: «Tantsustaar» on tõesti väga väga paljudele eestlastele hinge pugenud ning sellenimelise ja ühtlasi meie esimese albumi ametlik esitlus toimub 27. Jaanuaril algusega kl.  17.00 Kannu Kõrtsis.

Olen rahul oma töö ja ansambel RESPEKTI ootamatu eduga. Kannu Kõrts on minu teine kodu ja sealsed töölised justkui minu pere. Naudin tööd mida seal teen, nii öösel laval, kui ka päeval.

Nagu eelpool mainisin olen vaba ja ootan oma ellu seda õiget kelleks võib olla kaunis ja tark naine ning ei ole välistatud ka, et selleks on mees.

Jane: Lauluhääle olen saanud oma kallilt emalt ja isalt. Laulmist olen õppinud Maris Kaldaru käe all, Anne Adamsi käe all ja ka WAF koolis, Maikeni käe all.

RESPEKT annab oma kaheksale fännile, kes online-intervjuule oma küsimused saatsid, kingiks ahjusooja CD «Tantsustaar».

Väljavalituteks osutusid: Viia, Agnes, Marian, Hirm, Janne, Kuri, Anne ja Andre. Plaadid saab kätte Elu24 toimetusest Maakri 23A. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles