Kartulid on lihasööjad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartul.
Kartul. Foto: AFP / Scanpix

Nii lihtsurelike kui botaanikute suureks üllatuseks selgus, et kartulid on lihasööjad.


Lisaks kartulile kuulub lihasööjate taimede hulka ka teine köögivili - tomat, leidsid Londoni kuningliku botaanikaaia teadurid, kirjutab N-tv.de.

Mõlemal taimeliigil on vartel kleepuvad karvakesed, mille abil nad pisikesi putukaid surmavad. Putukad kukuvad maapinnale ning taimed kasutavad neist saadavaid toitaineid juurte kaudu.

Teadlaste hinnangul kujunes taoline mehhanism tänaste kultuurtaimede metsikutel eellastel välja selleks, et vaesel pinnasel ellu jääda. Kuid ka tänastel aretatud sortidel on see oskus säilinud.

Kartuli- ja tomatitaimede kõrval oskavad putukaid ära kasutada ka paljud teised taimeliigid nagu lillepeenralt tuttavad petuuniad, sanderi tubakas või looduses kasvav harilik hiirekõrv.

Teadlased usuvad, et lihasööjatest taimede arvu kiputakse üldjuhul alahindama. Nende väitel leidub tervelt poole võrra rohkem lihasööjaid liike, mida siiani on «ohutute» hulka liigitatud.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles