Austraalia paradiisisaarel on rotiprobleem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA foto Lord Howe`i saarest
NASA foto Lord Howe`i saarest Foto: wikipedia. org

Austraalias Tasmani meres asuval ja maailmapärandi hulka kuuluval  Lord Howe`i saarel on rotiprobleem.

Rannikust 600 kilomeetri kaugusel asuva saare juhid plaanivad nüüd lasta rottide hävitamiseks käiku ebatavalised meetmed, kirjutab news.com.au.

Rotid jõudsid saarele selle lähistel randunud laevalt 1918. aastal. Uus keskkond sobis närilistele, mille tõttu nad hakkasid massiliselt paljunema.

Roti kui võõrliigi pealetungi tõttu on välja surnud juba viis kohalikku linnuliiki ning mitmete teiste liikide arvukus on kahanenud.

Howe`i saar on tuntud oma eksklusiivsete värske õhu ilusalongide, puhta ranna, värske õhu ja kauni looduse poolest. Saarel elab vaid 350 inimest.

Kui rottidele piiri ei panda, siis ei pruugi turistid saart enam külastada.  

Lord Howe`i saare juhid plaanivad nüüd saare 35 ruutkilomeetrile helikopterite abil puistata 42 tonni mürgiseguga loomatoitu.

Asjatundjate sõnul ei ole see loodusele ohtlik, kuid lehmad ja kanad ning lemmikloomad soovitati siiski sealt ära toimetada.

Howe`i saare nõukogu juht Stephen Willis sõnas, et see on äärmuslik, kuid rotiprobleemi lahendamiseks ei ole enam muid variante.

Kuigi kohalikud on rottide hävitamise plaaniga nõus, kardavad nad, et mürk tekitab ikkagi looduskeskkonnale kahju.

Pärast rottide lõplikku elimineerimist loodetakse saarele tagasi tuua mitu väljasurnud linnuliiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles