Võimalus leida ideaalne partner on 1: 285 000

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimalus leida ideaalne partner on 1: 285 000
Võimalus leida ideaalne partner on 1: 285 000 Foto: TopFoto/SCANPIX

Suurbritannia Warwicki ülikooli matemaatikaprofessor arvutas välja, kui suur on võimalus leida ideaalpartner.

Peter Backus leidis, et see on üks 285 000 vastu, kirjutab The Telegraph.

Oma kolme aasta pikkuse uuringu võttis ta kokku teadustöös «Why I Don`t Have a Girlfriend» (Miks mul ei ole tüdruksõpra).

Oma uuringus võttis ta aluseks matemaatilise arvutusmudeli, Drake´i võrrandi,  mida kasutatakse  Maa-väliste tsivilisatsioonide arvu teoreetiliseks hindamiseks.

30-aastane matemaatik arvutas välja, et 30 miljonist naisest sobiks talle võimalikuks tüdruksõbraks vaid 26.

Matemaatiku arvutuse aluseks olid 24 – 34-aasased naised, kes olid vallalised. Ta jõudis järeldusele, et ideaalse partneri leidmine on väga keerukas.

«Tulemused näitasid, et Londonis on ainult 26 naist, kes sobiksid mu potentsiaalseks partneriks. Niisiis, kui ma veedaksin õhtu väljas, siis oleks mul 0,0000034-protsendiline võimalus mõne sellise naisega kohtuda. See tähendab seda, et üks võimalus 285 000 kohta,» selgitas mees.

Backus asendas Drake´i võrrandi liikmed enda poolt välja pakutud liikmetega.

«Minu arvutuse tulemused võivad partnerit otsivatele inimestele meelehärmi tekitada, kuid vallalised pidagu meeles, et see ei ole nende viga, kui nad ideaalpartneriga kokku ei satu,» selgitas matemaatik.

Drake'i võrrand koosneb seitsmest liikmest: N = R* x fp x ne x fi x fc x L. Nende  korrutamise tulemuseks oleks nende tsivilisatsioonide arv meie Galaktikas, kellega on võimalik kontakti loomine. 

Drake´i võrrandis on N – tsivilisatsioonide arv meie Galaktikas, millega kontakteerumine on võimalik, R* - tähtede arv, mis tekivad aasta jooksul meie Galaktikas, fp - planeete omavate tähtede osakaal eelmistest, ne on keskmine elu teket võimaldavate planeetide osakaal eelmistest, fl - tegelikult elu tekkeni jõudvate planeetide osakaal eelmistest, fi - mõistusliku eluni jõudvate planeetide osakaal eelmistest, fc - suhtlemiseks võimeliste ja soovivate tsivilisatsioonide osakaal eelmistest ning L - tähtedevaheliseks suhtlemiseks võimelise tsivilisatsiooni hinnanguline eluiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles