«Avatari» ideaalühiskond tekitab depressiooni?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Avatar»
Kaader filmist «Avatar» Foto: SCANPIX

Idülliline planeet Pandora, kus elavad sinised olendid, on ideaalne paik, kuhu põgeneda tegeliku elu eest.

Kuid ulmepõnevikus «Avatar» kujutatu on nii ideaalne, et paljudel on tekkinud depressioon ja suitsiidimõtted, kuna nad sinna tegelikult ei pääse, kirjutab news.com.au.

Psühholoogide ja psühhiaatrite sõnul on paljud selle filmi fännid jututubades ja blogides tunnistanud, et pärast «Avatari» nägemist ei ole nende elul enam mõtet.

Ka arutatakse, kuidas tulla toime depressiooniga, mida tekitab asjaolu, et kõik on tegelikult väljamõeldis.

«Ma ei leia enam põhjust edasi elamiseks. Meie maailm on juba ammu hukule määratud. Olen valmis enesetappu tegema, kui teaksin, et sünnin uuesti Pandora sarnasel planeedil,» kirjutas üks filmifänn.

Leheküljel Naviblue kutsub end Jorbaks nimetav isik üles looma Maal filmis kujutatud Na`vi hõimu, kelle liikmetel on sinine nahk ja kassilikud omadused.

Psühhiaater Stephen Quentzel sõnas, et virtuaalelu ei ole tegelik elu ja ei saa kunagi olema.

«Meie tänapäevased tehnilised võimalused lubavad luua ideaalmaailmu. Selle tõttu võib meie oma maailm tunduda viletsam, kaugel ideaalsest ja hall,» selgitas psühhiaater.

Ta lisas, et noori tuleb hoiatada virtuaalmaailma ohtude eest. 

«See film ei pruugi, kuid võib kaasa tuua enesetappude laine. Seda just noorte hulgas,» hoiatas Qunetzel. 

Kuid on ka neid, kellel «Avatar» nii suurt mõju ei avaldanud. Filmi kriitikute arvates on filmis esil rassismiteema – valgenahaline võõras kangelane jällegi päästmas primitiivsemaid kohalikke.

Filmi režissööri James Cameroni sõnul on «Avatari» põhiteemaks hoopis teistsuguste respekteerimine.

Filmi tegevus toimub tulevikus, kui Maa ressursid on ammendunud. Inimesed kaevandavad varasid teistel planeetidel. Pandoralt loodetakse leida haruldast mineraali.

Inimestel tekivad kokkupõrked kohalikega, rahuarmastavate kahemeetriste sinisenahaliste olenditega, kes kannavad nime Na`vi ja elavad loodusega harmoonias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles