Rootsi neiule kasvas näonahk tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi neiule kasvas näonahk tagasi
Rootsi neiule kasvas näonahk tagasi Foto: AFP / Scanpix

Rootsis elav teismeline tüdruk kaotas näonaha valuvaigisti Paracetamoli allergilise reaktsiooni tõttu, kuid nahk kasvas lõpuks tagasi. 

19-aastase Eva Uhlini näonahk muutus villiliseks, põletikuliseks ja tumedaks, kirjutab The Telegraph.

Arstid diagnoosisid rootslannal toksilise epidermaalse nekrolüüsi.

Haiguse ajal sai kannatada ka ta käte-, selja- ja kõhunahk. Haiguse kõige kriitilisemas faasis ei saanud ta enam suud kasutada.

«Mul oli tunne, nagu midagi liikus naha all. Ma elasin nagu õudusfilmis. Olin Paracetamoli ka varem võtnud ja siis ei tekkinud allergilist reaktsiooni,» meenutas Uhlin.

Uhlini juhtum sai alguse 2005. aasta septembris kui tal tekkis külmetushaigus. Siis 15-aastane neiu võttis paar tabletti Paracetamoli. Kuid teda tabanud viirust see ravida ei aidanud, otse vastupidi, ta tervis halvenes.

Uhlin ärkas ühel hommikul üles ja avastas, et ta nägu ja keha on kaetud villidega.

Pärast mitu aastat kestnud ravi Linköpingi ülikooli haiglas on ta tervis taastumas ning ta saab jälle normaalset elu elada.

Kuid haigusel on ka järelmõjusid. Ta nägemine ei ole enam nii hea ja selle tõttu peab ta kaks korda päevas silmatilku kasutama ning ta on tundlik päikesevalguse suhtes.  

«Olen alati positiivne. See aitas mul ka haigusest jagu saada. Mulle ei tulnud kordagi pähe mõte, et mu nahk ei taastu,» lisas rootslanna.

Uhlini raviarsti Folke Sjöbergi sõnul oli patsiendil õnne, et ta sellest ebatavalisest haigusest terveks sai.

«Valuvaigistite tekitatud allergiline reaktsioon on üsna haruldane. Seda juhtub üks miljoni inimese kohta,» selgitas arst.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles