Valner Valme: Eesti Laulu tase oli kõvem kui mullu

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Laul 2010
Eesti Laul 2010 Foto: ERR

11-liikmeline žürii valis täna kuuetunnise kurnava tööpäeva lõpuks välja need laulud, mis pääsevad Eesti Laulu lõppvooru ja mille hulgast valitakse Eurovisiooni kandidaat.


«Kokku esitati võistlusele 151 laulu, aga ega me neid kõiki lõpuni ei kuulanud,» ütles žüriiliige, Postimehe kultuuritoimetaja Valner Valme. «Mõne puhul oli juba poole pealt selge, et sellel lool pole lõppvõistlusele asja.»

Esimeses kuulamisvoorus valiti välja 20 laulu, mis siis põhjalikumale sõelumisele läksid. «Nendest lõpliku valiku tegemiseks kulus veel kaks vooru ja lõpuks pidime hakkama hindeid panema, sest võistlus oli nii tasavägine.»

Valme sõnul sai viis laulu kohe lõppvõistlusele ning ülejäänud viis valiti kaheksa kandidaadi hulgast žüriiliikmete pandud hinnete alusel. Kokku valis žürii välja 10+1 lugu. «Varumehepingile» valiti üks laul selleks juhuks, kui põhikümnest mõni peaks välja langema. Nii näiteks juhtus möödunud aastal: Urban Symphony «Rändajad» oli alguses varulugu ja pääses konkurentsi alles pärast seda, kui selgus, et Popidioti võistlustöö ei vasta reglemendile.

«Üldiselt oli tase kõvasti kõrgem kui möödunud aastal, seda isegi rekordiliselt suurt laulusaaki arvestades. Vähemalt 30 lugu olid täiesti professionaalsed ja taidlust jäi väga vähe kõrva,» rääkis Valme.

«Enamasti ei pääsenud edasi need lood, mis kohe «käima ei läinud»,» ütles kogenud muusikakriitik. «Kolm minutit on ikka väga lühike aeg, sinna lihtsalt ei mahu pikk sissejuhatus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles