Liigne ja vähene magamine võib haigusi esile kutsuda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

USA uneakadeemia uuring näitas, et liiga palju magamine võib haigusi tekitada.

Samamoodi võib halvasti mõjuda liiga vähe magamine, kirjutab Daily Mail. 

Rohkem kui 50 000 inimesega tehtud uuring näitas, et liigne ja vähene magamine põhjustab rea füüsilisi ja psüühilisi haigusi, kaasa arvatud diabeet, südame- ja veresoonkonna haigused, stress ja ülekaalulisus.

Uneuurijate sõnul peaks igaüks ise tunnetama, kui palju und vaja on. Paras kogus und aitab ära hoida haiguste teket ning neil, kellel on juba haigusi, neid kontrolli all hoida. See kehtib eriti üle 45-aastaste kohta.

«Tervislik ja tasakaalus elustiil ei piirdu vaid söögi ja treeninguga. Sama moodi on tähtis magamine. Täiskasvanud peaksid magama 7 – 9 tundi ööpäevas. See tuleb kasuks eelkõige neile, kellel on mingi krooniline haigus,» selgitas uneekspert Safwan Badr.

Badr lisas, et krooniliste haiguste all kannatajatel on tavaliselt ka unehaigused apnoe ja insomnia. Need kahandava kvaliteetset und.

Badr ja ta kolleegid analüüsisid 54 000 ameeriklase, kelle vanus oli üle 45 eluaasta terviseandmeid.

Nad leidsid, et kolmandik uuritutest olid nii-öelda lühikesed magajad, kes enda sõnul magasid ööpäevas kuus tundi või vähem.

Kaks kolmandikku olid keskmised magajad, kes magasid  7 – 9 tundi 24 tunni jooksul.

Ülejäänud olid pikalt magajad, kelle uneaeg kestis kümme tundi ja rohkem.

Uurijate kinnitusel on une pikkusel seos psühholoogiliste ja füsioloogiliste haigustega.

«Liiga pikal või liiga lühikesel uneajal on seos nii krooniliste haiguste, vaimsete häirete kui ülekaalulisusega. Arstid peaksid jälgima vaimset tervist ja kehakaalu eriti neil patsientidel, kellel on kroonilisi haigusi,» sõnas arst Janet Croft.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles