Kliimasoojenemine võib hävitada Austraalia koaalad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koaalad
Koaalad Foto: SCANPIX

Austraalia Sydney teadlaste sõnul võib kliimamuutus ja temperatuuritõus koaaladele saatuslikuks saada.

Teadlased soovitasid kiirkorras hakata istutama eukalüptipuid, mis annaksid neile loomadele varju ja süüa, edastab AFP.

Teadlane Mathew Crowther uuris kolm aasta 40 koaalat New South Walesis. Teda huvitasid nende loomade pesitsus- ja toitumisharjumused.

Tegemist oli esimese nii laiaulatusliku uuringuga.

«Leidsime, et mida kuumem oli päevasel ajal, seda suurema võraga ja tihedama lehestikuga puu pealt koaalad varju otsisid,» lausus Crowther.

Teadlane jätkas, et kui koaalad valivad päevasel ajal magamiseks erinevaid eukalüptipuid ja ka teisi puid, siis öisel ajal eukalüptilehtede söömiseks kõlbavaid vaid teatud puud.

Crowtheri sõnul suri veerand uuritud koaaladest 2009. aasta kuumalaine ajal. Sellele eelnes niinimetatud Black Saturday, millest said alguse maastikupõlengud.

Ta lisas, et koaalasid ohustavad ekstreemsed kliima- ja keskkonnatingimused.

«Koaalade püsima jäämiseks tuleb istutada uusi puid, mis on neile nii peavarjuks kui ka söögiks,» lisas Crowther.

Austraalia kliimanõukogu kinnitusel oli selle aasta september läbi aegade kõige soojem. Keskmised temperatuurid kogu Austraalias olid 2,75 kraadi üle pikaajalise keskmise.

Austraalia meteoroloogide kinnitusel on 2013. aasta oma temperatuuridelt ületanud eelmised temperatuurirekordid, mis olid 2005. aastal.

Juba 2011. aastal hoiatati, et need armsad karvased loomad võivad välja surra, kui neid ei kaitsta.

Enne Briti ümberasujate saabumist Austraaliasse 1788 oli seal koaalasid umbes kümme miljonit. Nüüd on neid looduses vaid 43 000. Samas ei teata nende täpset arvu, kuna nad on tihti puudel peidus ning neid on raske kokku lugeda.

Koaala (Phascolarctos cinereus) on koaalalaste sugukonda kuuluv kukkurloom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles