Vanemad ülehindavad laste liikumisharjumusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemate arvates liiguvad nende lapsed tegelikust rohkem.
Vanemate arvates liiguvad nende lapsed tegelikust rohkem. Foto: The Image Works/Scanpix

Kui täiskasvanutega võrrelda, siis tundub, et lapsed on pidevas liikumises. Pole siis ka ime, kui lapsevanemad oma järeltulijaid suhteliselt aktiivseteks kipuvad pidama.


Selle arvamuse lükkab aga ümber hiljuti Inglismaa koolilapsi hõlmanud uuring, millest selgus, et laste füüsiline aktiivsus on palju väiksem, kui nende vanemad arvavad, kirjutab Tara Parker-Pope väljaande The New York Times võrgulehel.

Ligi kaks tuhat üheksa- ja kümneaastast Briti koolilast varustati mõõteriistaga, mis jälgis laste füüsilist aktiivsust etteantud perioodi jooksul. Mitteaktiivseteks loeti lapsed, kelle füüsiline aktiivsus jäi päeva jooksul väiksemaks kui üks tund.

Kuigi suurem osa lastest liikus päeva jooksul piisavalt, oli ka neid, kes seda ei teinud. Uuringust selgus, et mitteaktiivseid tüdrukuid oli 39 protsenti ning poisse 18 protsenti.

Kui mitteaktiivsete laste vanematel paluti hinnata oma laste füüsilist aktiivsust, siis pidas tervelt 80 protsenti emasid-isasid lapsi küllalt või väga aktiivseteks. Huvitaval kombel olid lapsed ise palju objektiivsemad, sest vaid 40 protsenti lastest ülehindas enda aktiivsust.

Uurijad panid ka tähele, et laste kehalist aktiivsust kippusid ülehindama eelkõige saledate, mitte ülekaaluliste laste vanemad, nagu võinuks arvata. Muu hulgas täheldati, et tüdrukute vanematel oli tütarde liikumisharjumustest kehvem ülevaade kui poisslaste vanematel.

Teadlased panevad südamele, et füüsiline aktiivsus on lapse tervise jaoks väga oluline, isegi kui tal kaaluprobleeme ei ole. Uuringu autorite sõnul eeldavad normaalkaalus laste vanemad, et nende laps on niigi piisavalt aktiivne, kuid paraku see nii ei pruugi olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles