Viljatuks peetud naine sünnitas pärast laborimunasarjade saamist lapse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljatuks peetud naine sünnitas pärast laborimunasarjade saamist lapse
Viljatuks peetud naine sünnitas pärast laborimunasarjade saamist lapse Foto: SCANPIX

Jaapanis sai üks viljatuks peetud naine pärast seda lapse, kui tal eemaldati munasarjad, neid töödeldi ja muudeti laboris ning istutati hiljem tagasi.

Teadlaste sõnul on seda uut viljakust suurendavat meetodit kasutatud seni vaid vähestel naistel, edastab Yahoo News.

Arstide arvates võib see aidata 40. eluaastates naisi, kes tahavad lapsi saada.

Jaapanlanna tõi oma poja ilmale möödunud aasta detsembris Tokyos. Kawasakis asuva Marianna meditsiiniülikooli teadlase Kazuhiro Kawamura kinnitusel on ema ja lapsega seni kõik korras.

Emal diagnoositi varem munasarjade puudulikkus, mida kutsutakse ka enneaegseks menopausiks. Seda tuleb viljakas eas naistest ette ühel protsendil. Seda põhjustab asjaolu, et munasarjad ei suuda munarakke toota.

Selle all kannatavatel naistel on lapse saamise võimalus 5 – 10 protsendi ringis. Tavapäraselt kasutatakse nende naiste puhul doonormunarakke.

Jaapani arstid muutsid naise viljakaks, eemaldades esmalt talt munasarjad. Need lõigati ribadeks ja külmutati. Hiljem tehti neist kuubiku kujulised koeosad. Siis istutati need naise munajuhadesse. Enne seda töödeldi neid teatud ainetega, et foliikulid küpseksid.

Kuue kuu pärast märgati foliikulite küpsemist ning tekkisid munarakud. Need munarakud viljastati laboris naise abikaasa spermaga. Viljastatud munarakud külmutati ning hiljem istutati naise emakasse. Naine oli rasestunud ning sünnitas lapse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles