Naisteühendus otsib Soomaa suveniiri

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesel koolitusel valmistasid Vastemõisa naiste ühenduse liikmed pärimuskultuuri võtetega käepealu, võrusid, peapaelu ja vöid.
Esimesel koolitusel valmistasid Vastemõisa naiste ühenduse liikmed pärimuskultuuri võtetega käepealu, võrusid, peapaelu ja vöid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Selleks, et leida suveniire ja tooteid, mis turistidele Soomaad tutvustama jääksid, on Vastemõisa naiste ühendus välja kuulutanud võistluse.


Ühenduse esinaine ja projektijuht Eve Loode ütles, et võistluse käigus loodetakse leida piirkonnale iseloomulikke ja omanäolisi tooteid. Kohalikelt elanikelt oodatakse põnevaid ideid 31. märtsini.



Paberil peaks olema toote või objekti teenuse kirjeldus ja kasutatavad materjalid. «Mida lennukam idee, seda parem,» lausus Eve Loode.



Laekunud töödest valib komisjon neli kuni kaheksa paremat. Komisjoni liikme, Rohelise Jõemaa koostöökogu tegevjuhi Merle Adamsi sõnutsi tahetakse leida suveniire, mida saaks valmistada kohalikust looduslähedasest materjalist: linasest riidest, puidust või savist, aga ka metsas kasvavast.



«Valituks osutuvad tooted, millel on uuenduslikkust ja lisaväärtust, lugu või legend ja mille valmistamiseks on kasutatud kohalikku ressurssi,» selgitas Adams.



Ta rõhutas, et Soomaa toode peaks olema odav ja lihtne teha. «Näiteks käbidest ja samblast saab põnevaid asju valmistada. Soomaa suveniirist võiks hinguda sambla nõtkust ja lõhna, mis kannaks edasi rabade vahel tekkinud emotsiooni.»



Suveniirivõistlus on osa LEADER-programmi rahastatavast projektist «Rohelise toote arendus». Selleks kuluvast 121 000 kroonist saadakse 108 000 krooni nimetatud programmi vahendusel.



Mullu septembris alguse saanud projekt lõpeb 2011. aasta maikuus. Selle jooksul osalevad naised 11 koolitusel, millel õpivad käsitööd ning looduslike vahendite ja piirkonna rahvamustrite kasutamist.



Projekti osa on Loode sõnutsi ka töötoa avamine. Seal hakatakse õpetama viltimist ning asutakse valmistama tootenäidiseid. Peale toodete väljatöötamise on plaanis elustada traditsioone ja kutsuda ellu uusi tunnusüritusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles