Pildid: kümme kõige salastatumat paika maailmas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailmas on aplju salastatud paiku, millest teatakse vaid juttude põhjal.

Ajakirjanik Daniel Smithi raamat «Pääs keelatud – maailma 100 salapaika» kirjeldab neid 100 kohta, mis asuvad maailma eri paikades.

Osa neist on tuntud meedias levinud fotode tõttu.

Ala 51 USAs Nevadas. Tegemist on paigaga, mida vandenõuteoreetikud peavad ufode maandumise paigaks. 1950. aastatel katsetas USA Nevada kõrbes U-2 luurelennukit ning ka Nõukogude Liidu lennukeid, mis langesid ameeriklaste kätte. Kõige kõmulisem koht on seal angaar 18, kus ufofanaatikute sõnul on peidus paljud tulnukatega seotud esemed ja informatsioon.

Raven Rock Mountain juhtimiskeskus. Pennsylvanias asuvasse juhtimiskeskusesse viiakse kriisi korral USA president, valitsus ja armeejuhid. Pärast külma sõda hakati seda keskust üsna tarbetuks pidama, kuid selle tähtsus tõusis uuesti päevakorda pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid.

Air Force One, mis on USA presidendi lennuki kood. President Barack Obama kasutab Boeing 747-200 lennukit, mille põrandapinna suurus on 370 ruutmeetrit. Pardale mahub 70 inimest. Presidendi sviidis on magamistuba, vannituba, tööruum ja treeninguosa.

GCHQ. USA endine luureanalüütik Edward Snowden paljastas nii USA Julgeolekuagentuuri kui ka Briti Valitsusside peakorteri (Government Communications Headquarters (GCHQ) laiaulatusliku jälgimise. GCHQ peakorter asub Cheltenhamis ja seal jälgib internetikasutamist 5500 luurespetsialisti. Väljapoolt tulevaid kõnesid ei edastata, kui helistaja ei tea vastuvõtja nime ega telefoninumbrit.

Vatikani arhiiv. Ajaloolased ja vandenõuteoreetikud peavad seda «kullakaevanduseks». Suur osa seal olevast on salastatud ja sinna pääseb vaid paavsti eriloaga. Selle ümber levib palju vandenõuteooriad. Vatikani arhiivi teemat käsitles USA kirjanik Dan Brown ka oma menuteostes.

Tšornobõli tuumakatastroofi ala. 1986. aastal toimus Ukrainas Tšornobõli tuumajaamas katastroof, mille mõju on tunda tänaseni. Tuumajaama ümbruses on turvatsoon, millesse pääseb vaid eriloal. Lähedal asub Pripjati linn muutus katastroofi tõttu kummituslinnaks. Samas meelitab see närvikõdi otsivaid seljakotimatkajaid.

Moskva metroo number 2. Tegemist on ühe eriskummalisema ehitisega Moskvas. Väidetakse, et see on linna all kulgev salajane metroo, mida saavad kasutada vaid võimuesindajad. See ühendavat Kremli, julgeolekuteenistuse peakorteri ja Vnukova lennujaama. Selle metrooliini kohta puuduvad kindlad andmed.

Briti kuninganna magamistuba. Londonis asuva Buckinghami palee juures on iga päev tuhandeid turiste, kuid kuninganna Elizabeth II eraruumidesse neil asja ei ole. Inglane Michael Fagan pääses 1982. aastal salaja Buckinghami paleesse ning liikus seal ringi. Ta pääses ka kööki, kus sõi kuninganna lauale pandud toite. Hiljem läks ta õhušahti kaudu kuninganna magamistuppa. Väidetavalt on ta ainus tavakodanik, kes sinna pääsenud on.

Hobyo. Tegemist on Somaalia rannikulinnaga, mis on rohkem ohtlik kui salajane. See on Somaalia piraatide baaslinn, kuhu piraadid on seilanud röövitud alustega. Tegemist on väga vaese piirkonnaga, kus vohab vägivald.

Gobi kõrbe kujundid. Kaks aastat tagasi avastasid Hiina teadlased satelliidifotodelt Gobi kõrbest kummalised kujundid. Fotodel on näha ristkülikuid ja kolmnurki, mis moodustavad erinevaid kujundeid. Ristkülikute külje pikkus on 1,5 meetrit. Oletatakse, et need võivad olla raketikatsetuse sihtmärgid  või ka mingi maa-alune veepuhastusjaam. Ei välistata, et see on seotud hoopis luuretegevusega.

 



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles