Bulgaariast leiti 2500 aastat tagasi püsti maetud hobused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaariast leiti 2500 aastat tagasi püsti maetud hobused
Bulgaariast leiti 2500 aastat tagasi püsti maetud hobused Foto: SCANPIX

Arheoloogid leidsid Bulgaariast Traakiast kaks püstises asendis maetud hobust ja vankri.

Kirde-Bulgaariast Svestarist leitud vanker ja hobused on 2500 aasta vanused, edastab Daily Mail

Need olid ühes Traakia üliku matmispaigas.

Bulgaaria arheoloogiainstituudi teadlase Diana Gergova sõnul on tegemist unikaalse leiuga, sest varem ei ole Bulgaariast leitud traaklaste vankrit.

Bulgaaria iidsed matmispaigad pakuvad aardeküttidele huvi ja paljud kohad on aaretest tühjaks röövitud. Selle tõttu oli vankri leidmine ebatavaline.

Paik, kust hobused ja vanker leiti, asuvad Bulgaaria tuntud valitseja Imurtagi matmispaiga lähedal. Sama uurimismeeskond leidis möödunud aastal sealt paigast suure koguse kuldehteid.

2010. aastal leiti Bulgaariast Borissvovost Rooma aegne vanker ja kahe hobuse jäänused. Need on sarnased nüüdse leiuga, kuid pärinevad hilisemast ajast.

Teadlaste sõnul kuulusid nüüd leitud vanker ja hobused mõnele Traakia aadlikule, kes elas esimese sajandi teisel poolel.

Matmispaik koosnes mitmest osast, milles ühes olid vanker ja hobused.

Ekspertide arvates pandi esmalt hauda kaarik ja alles siis hobused, kes seal tapeti.

Väikesed metallplaadid hobusejäänustel viitavad kunagistele rakmetele.

Lisaks leiti ka koeraskelett  ning täisvarustuses sõjamehe jäänused. Tal oli seljas soomusrüü ning ta juures oli oda ja mõõgad ning ravimeid. Samas ka tindipott, mis tähendas, et ta võis olla haritud isik.

Arheoloog Veselin Ignatovi sõnul leidub Bulgaarias umbes 10 000 traaklaste hauaküngast.

Ignatov lisas, et enamik neist on aardeküttide poolt kahjustatud. Sealt leitud iidsed esemed on aga jõudnud salakaubanduse abil välismaale.

Traakia on ajalooline ja geograafiline piirkond Kagu-Euroopas. Traakia hõlmab piirkonda, mille piirideks on põhjas Balkani mäestik, lõunas Rhodope mäestik ja Egeuse meri ning idas Must meri ja Marmara meri.

Sellesse jäävad Kagu-Bulgaaria  ehk Põhja-Traakia, Kirde-Kreeka  ehk Lääne-Traakia ning Türgi Euroopa-osa, mis on Ida-Traakia.

Enamik Traakiast jääb tänapäeval Bulgaariasse. Nimetus Traakia pärineb antiikajal Kagu-Euroopat asustanud indoeuroopa rahvalt traaklastelt.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles