Concorde´i esmalend 40 aastat tagasi kestis 3 tundi ja 33 minutit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Concorde
Concorde Foto: SCANPIX

Ülehelikiirusega lennanud Concorde tegi oma esimese ametliku lennu 26. septembril 1973. aastal lennates Londonist New Yorki.

Täna möödub sellest lennust, mis kestis kolm tundi ja 33 minutit 40 aastat, edastab AFP.

Concorde`i prototüüp tegi esimese katselennu 1969. aastal.

Concorde oli oma pika ja kuluka valmimise ning esimestel kasutusaastatel kriitika all hoolimata, et tegemist oli maailma kõige kiirema reisilennukiga.

Kaks korda ülejäänud lennukitest kiiremini lennanud lennuk oli populaarne kuulsate ja rikaste seas, kuid tekitas vastumeelsust keskkonnakaitsjates.

Concorde´i hakati tegema nii Suurbritannias kui Prantsusmaal juba 1962. aastal. Lõpuks oli kulud kasvanud nii suureks, et valmistajatel oli mõistlik oma jõud ühendada.Concorde´i projekti oli kaastaud 600 firmat.

Lennuki arendajad tahtsid luua konstruktsiooni, millel oleks omadused, mis võimaldaksid lennata nii ülehelikiirusel kui ka madalama kiirusega.

Lennunduses on piiriks heli kiirus 331,4 meetrit sekundis, mis on umbes 1200 kilomeetrit tunnis. Väiksema kiiruse korral liigub õhuvool ümber lendava objekti ühtlaselt. Kui lennuk ületab helibarjääri, siis õhuvoolu liikumine muutub, tekitades lööklaine, mis põhjustab helilöögi.

Lennundusinsenerid lõid Concorde`ile tiivad, mis meenutavad delta-tähte. Need delta-tiivad on ülehelikiirusel lendamisel kõige ökonoomsemad. Alahelikiirusel liikus Concorde väga suure nurga all. Selle tõttu tehti kokpit selline, mis oli lendamisel lennukiga ühel joonel, kuid maandumisel ja õhkutõusmisel allapoole suunatud.

Concorde`i saatuse pitseeris 25. juulil 2000. aastal aset leidnud lennuõnnetus. Air France`i Concorde kukkus Prantsusmaal pärast Pariisi Charles de Gaulle´i lennuväljalt õhku tõusmist alla. Pardal hukkus 113 inimest ja maapinnal neli inimest. Pärast õnnetust Concorde´i populaarsus vähenes.

Viimase lennu tegi Concorde 2003. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles