Raseduse ajal pähklite söömine võib lapsele astma tekitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalukaotus soodustab ülekaalulistel naistel viljastumist
Kaalukaotus soodustab ülekaalulistel naistel viljastumist Foto: SCANPIX

Hollandi Utrechti ülikooli uurijate kinnitusel võib raseduse ajal  sage pähklite söömine lapsele astma tekitada.

Kui last ootav naine sööb iga päev pähkleid, võib lapse astmarisk kasvada isegi 50 protsenti, vahendab Reuters ajakirja  American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Uuringus osales 4000 rasedat naist. Nad täitsid küsimustiku, mille abil uuriti, kui sageli nad söövad puu- ja juurvilju, kala, muna ja piimatooteid, pähkleid ja pähkleid sisaldavaid tooteid.

Pärast lapse sündi uurisid teadlased laste menüüd. Nad jätkasid laste jälgimist kuni nende kaheksa aastaseks saamiseni, tegemaks kindlaks kas lapsel tekib astma või mitte.

Lapsed, kelle emad sõid raseduse ajal iga päev pähkleid või neid sisaldavaid tooteid, kaasa arvatud ka pähklivõid, said suurema tõenäosusega astma.

Uuringust siiski ei selgunud, kuidas ja millisel viisil pähklid mõjutavad astma teket.

Uuring ei andnud vastust ka sellele, kas rasedad peaksid pähklid oma menüüst täiesti välja jätma. Pähkleid peetakse kasulikuks, kuna need sisaldavad organismile vajalikke vitamiine, rauda, koobaltit, joodi ja kasulikke rasvu.

«Oleme esimesed, kes leidsid ema pähklitesöömise ja lapse astma vahelise seose,» lausus Utrechti ülikooli epidemioloog Saskia Willers.

Willesr lisas, et esialgse uurimuse põhjalt ei saa järeldada, et last ootavad naised peaksid pähklitest täiesti loobuma.

«Niikaua, kui meil ei ole muud tõendusmaterjali, mis seda lõplikult kinnitaks, soovitame rasedatel ikkagi mõistlikkuse piires pähkleid süüa,» nentis teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles