Kuidas saada lamedamat kõhtu?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhtu tasub vormis hoida, nõnda pääseb mitmetest tervisehädadest.
Kõhtu tasub vormis hoida, nõnda pääseb mitmetest tervisehädadest. Foto: Buzzfoto / Scanpix

Kui oled üks neist, kellel liigne rasv kõhupiirkonda kipub kogunema, siis vaata üle alljärgnevad nõuanded - ehk on sealt midagi kõrva taha panna.


Meditsiiniliselt on tõestatud, et kõhu peale kogunev rasv on ohtlik, kuna see asub lähedal meie tähtsatele siseorganitele. Kõhurasv on aktiivse iseloomuga, see tungib sisse veresoontesse, mõjutades seeläbi negatiivselt nii vere rasvade sisaldust kui maksa, kirjutab Tasteline.com.

Kõhurasv tõstab südameveresoonkonna haiguste ohtu, samuti diabeedi ja dementsuse riski.

Kuidas sellest tervisele ohtlikust kõhurasvast lahti saada?

Liigu aktiivselt vähemalt kolm korda nädalas ja seda kogu elu. Treenimisel on väga tugev ennetav mõju ning samas aitab see ka juba tekkinud tagajärgi likvideerida.

Lisa menüüsse madalama glükeemilise indeksiga (GI) toite (täisteratooted, lahja liha, tuunikala, lehtköögiviljad). Kõhule kogunenud rasva tõttu on insuliini tootmine häiritud, mistõttu tuleks süüa madala GI-ga tooteid, mis säilitavad täiskõhutunde pikemaks ajaks ning nõnda sööd vähem.

Ühe 14 aastat väldanud uuringu andmetel on naistel võimalik oma kehamassiindeksit vähendada, süües rohkem flavonoide. Flavonoide leidub näiteks puu- ja köögiviljades, tumedas šokolaadis ja rohelises tees.

Ära söö süsivesikuid õhtul hilja. Öine kõrge veresuhkrutase soodustab rasvade talletamist.

Vähenda tuntavalt tarbitavat alkoholikogust. Alkoholile meeldib kõhu peale pidama jääda. Eks ole nn õllekõhtki kombinatsioon suurest hulgast süsivesikutest ja alkoholist.

Unusta kaalumine. Treenimist alustades võid kaalus algul juurdegi võtta, sest lihasmassi tuleb juurde. Samal ajal hakkab aga rasvaprotsent tasapisi vähenema ning loodetavasti ka kõht kokku tõmbama. Kaalumise asemel mõõda end vöökohalt regulaarselt.

Maga öösel seitse kuni kaheksa tundi. Unepuudus teeb näljaseks ning mõjutab ka hormonaalset tasakaalu.

Sarnaselt unepuudusega muudab meid näljasemaks ka stress. Kui ka igapäevast stressi kuidagi vähendada õnnestuks, küllap paraneksid ka kaalulangetamise šansid.


MIDA JÄLGIDA

Tervislikult süües ja liikudes märkad esimest muutust mitte kaalunumbrist, vaid vöökohalt. Naistel peaks keskmine vöö ümbermõõt olema mitte rohkem kui 80 sentimeetrit, meestel 94 sentimeetrit.

Mõnel pool on hakatud rääkima ka sellisest näitajast nagu «kõhu kõrgusest». Kõhu kõrgust mõõdetakse lamavas asendis ning uurijate väitel peaks naiste kõht olema madalam kui 20 sentimeetrit ning meestel alla 22 sentimeetri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles