Ekspert: Mona Lisal oli kõrge kolesterool

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mona Lisa
Mona Lisa Foto: wikipedia. org

Meditsiinieksperdi sõnul viitab Mona Lisa nägu sellele, et ta vere kolesteroolisisaldus oli suur.

Itaalia Palermo ülikooli meditsiiniteadlase Vito Franco sõnul on kuulsa kunstniku Leonardo da Vinci modelliks olnud Lisa del Gioconde näos näha rasvhapete kogunemist, kirjutab The Telegraph.

Teadlase kinnitusel kannatas modell  ksantelasmi all. See on kolesterooli ladestumisest tekkinud kollased naastud või kühmud näonahal, silmalaugudel või silmade ümbruses.

«Kunstnikud püüdsid kujutada inimesi sellistena, nagu nad on. Selle tõttu annavad vanad maalid meile ettekujutuse, milliseid haigusi põeti,» selgitas asjatundja.

Franco sõnul on ta renessanssportreedel kujutatud tegelastel ka varem haiguse märke näinud.

Näiteks Sandro Boticelli maalil «Noormehe portree» ja Parmigianino teose «Pika kaelaga madonna» modelliks olnutel oli Marfani sündroom. See on geneetiline haigus, mis avaldub väga pika kasvu ja mitmete organite kaasasündinud haigustena.

Ta jätkas, et haigust on näha ka Raphaeli «Ateena kooli» freskol kujutatud Michelangelol.

Franco arvates oli Michaelangelo organismis liigselt kusihapet. See võis olla sellest, et ta menüü koosnes peamiselt leivast ja veinist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles