Voyager-1 pardal on informatsioon ka inimese paljunemise kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voyager-1 kuldne plaat
Voyager-1 kuldne plaat Foto: Wikipedia.org

USA kosmoseagentuuri NASA kosmosesond Voyager-1 lahkus möödunud nädalal meie päikesesüsteemist.

Sondi pardal on ka informatsioon inimkeha anatoomia, sealhulgas genitaalide ja järglaste saamise kohta, edastab foxnews.com.

Voyager-1 alustas oma teekond 1977. aastal. See liikus 26 aastat mööda meie päikesesüsteemi ja nüüd algas selle pikem etapp. Sond möödub esimesest meie päikesesüsteemi välisest tähest Gliese 445 umbes 40 000 aasta pärast.

73 000 aasta pärast jõuab Voyager-1 Alfa Centauri kolmest tähest koosneva süsteemi juurde.

30,5 sentimeetrise diameetriga kullatud vasest fonograafiplaat kannab helisid ja pilte, mis tutvustavad Maa bioloogiat ja kultuuri. Plaadi ümbrisel on illustreeritud juhis, kuidas seda mängida. Helisalvestised ja kujutised valis välja komitee, mida juhtis Cornelli ülikooli professor dr Carl Sagan.

Plaadi «pealkirjaks» on inglisekeelne tekst «The Sounds of Earth» (Maa helid). Kuldsel plaadil on kokku 116 joonist ja fotot.

NASA ametlikel lehekülgedel ei ole kõiki Voyager-1 pardal olevate piltide kohta. Neid on avaldatud teistel internetilehekülgedel.

Voyager-1 on identne 1977. aasta 20. augustil kosmosesse lähetatud Voyager-2. Kuigi Voyager-1 lähetati kosmosesse hiljem, 5. septembril, on ta võrreldes oma sõsarsondiga kaugemal planeetidelt saadud gravitatsioonikiirenduse tõttu.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles