G-punkti ei ole olemas?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
G-punkti ei ole olemas?
G-punkti ei ole olemas? Foto: TopFoto/SCANPIX

Teadlaste sõnul ei pruugi naistel G-punkti, erogeenset tsooni, tegelikult üldse olemas olla.

King`s College London teadlaste sõnul ei viita naiste suguorganite anatoomias mitte midagi sellele, et vagiinas on üks koht, kuhu nagu suubuks suur osa närve, kirjutab The Telegraph.

«Naised võivad väita, et nad on tundnud G-punkti olemasolu kas siis seksi või sportimise ajal, kuid tegelikult on selle olemasolu kohta tõendeid  võimatu leida,» selgitas geneetilise epidemoloogia professor Tim Spector.

Spector jätkas, et nende G-punkti uuring oli senistest laiaulatuslikum, kuid ei leitud midagi, mis näitaks kindlalt sellise erogeense tsooni olemasolu.

Uuriti 1800  identset ja mitteidentset naissoost kaksikute paari. Identsed kaksikud valiti sellepärast, et neil on sarnased geenid. Mitteidentsete kaksikute geenide sarnasus on umbes 50 protsenti.

Kui identsel kaksikul on olemas G-punkt, siis peab see olema ka ta kaksikõel.

Kuid uurijate sõnul sellist korrelatsiooni ei leitud ja järelikult võib G-punkt olla naise ettekujutus või siis midagi, mis on anatoomiline kõrvalekalle.

«G-punkti asukohaks peetava ala stimuleerimine võib tekitada naistele võimsaid orgasme, kuid ei leitud füüsilist tõendusmaterjali, et see punkt olemas on,» selgitasid uurijad.

Uuringut juhtinud anatoomi Andrea Burri sõnul tahtis ta naised vabastada nende endi tekitatud pingest ja kartusest, et äkki neil ei olegi seda kurikuulsat G-punkti.

«Raske on kinnitada millegi sellise olemasolu, mida enamik naisi ei kinnitanud ega tundnud. Samuti ei ole olemas meestepoolset kinnitust sellise punkti kohta,» nentis Burri.

Varem on mitmed günekoloogid G-punkti kohta arvanud, et see on kas eraldiseisev organ või siis kliitori varjatud osa.

Väidetava G-punkti avastajaks peetakse saksa günekoloogi Ernst Gräfenbergi. 1950. aastatel teatas Gräfenberg, et naised reageerivad ühe tupesisese koha ärritamisele eriti tundlikult. Nimetatud koht paiknevat tupe esiseinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles