Filmimaailma 13 suuremat riski: jackpot või pankrot?

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Burton ja Elizabeth Taylor filmis Cleopatra
Richard Burton ja Elizabeth Taylor filmis Cleopatra Foto: Topham Picturepoint / SCANPIX

Väljaanne Entertainment Weekly pani kirja Hollywoodi kõige suuremad õnnemängud läbi aegade.

JACKPOT: «Avatar» (2009)

Koos reklaamikuludega hinnanguliselt 500 miljonit dollarit maksma läinud James Cameroni kauaoodatud «Avatar» on kalleim film, mis iial tehtud. Animeeritud karakteritega ja erakordselt pikk (162 minutit) ulmepõnevik polnud kunagi kindla peale minek. Cameroni risk tasus ära - «Avatar» on juba üle maailma sisse toonud üle miljardi dollari.

JACKPOT: «Titanic» (1997)

Hirmsuur eelarve ja kuulujutud neetud võtteplatsist tekitasid mõnedes inimestes mõtteid, et James Cameroni põhjalik ajastudraama võiks olla jäämägi, mis uputab stuudio 20th Century Fox. Üksteist Oscarit ja 1,8 miljardi dollari suurune kassatulu tõestas, et neil polnud õigus.

PANKROT: «Waterworld» (1995)

Kevin Costneri 175 miljoni dollariline oopus on üks kuulsamaid läbikukkumisi Hollywoodi ajaloos - film teenis USAs ainult 88 miljonit dollarit.

JACKPOT: «Brokeback Mountain» (2005)

Heath Ledger ja Jake Gyllenhaal riskisid oma karjääriga, kui nõustusid mängima esimeses homoarmastusele keskenduvas meinstriim-filmis. Ang Lee südantmurdev vestern oli suur kassahitt, teenides üle maailma 178,1 miljonit dollarit, ning kriitikute lemmik, pälvides kolm Oscarit.

JACKPOT: «The Lord of the Rings» triloogia (2001-2003)

Stuudio New Line riskis J.R.R. Tolkieni romaanidel põhineva linateose nimel oma ellujäämisega. Kokku 300 miljonit dollarit maksnud Peter Jacksoni eepiline triloogia osutus megahitiks.

PANKROT: «Ishtar» (1987)

See nimi on sünonüüm Hollywoodi kohutavalt viltu vedanud julgest pealehakkamisest. Oma aja kohta suure summa, 55 miljoni dollari eest, toodetud linateos, milles mängisid Warren Beatty ja Dustin Hoffman, teenis ainult 14,4 miljonit dollarit.

JACKPOT: «The Matrix» (1999)

Suhteliselt tundmatu lavastajatiimi, Wachowski vendade, ja märuliikooni Keanu Reevesi ulmepõnevik nihutas eriefektid piirideni ja lootis, et publik mõistab. Kaks järge ja 1,6 miljardit dollarit hiljem on tegemist ühe edukama ja mõjukama filmiga Hollywoodi ajaloos.

JACKPOT: «Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl» (2003)

Piraadifilmid olid aastakümneid kassade mürgiks olnud, kui Disney otsustas oma klassikalise lõbustuspargiatraktsiooni suurele ekraanile tuua. Kritiseerijad muigasid jultunud korporatsioonisünergia üle ning kahtlesid otsuses valida peaossa Johnny Depp, kelle seni suurim hitt oli 101 miljonit dollarit sisse toonud «Sleepy Hollow». Kahtlejatel eksisid - film teenis kokku 654 miljonit dollarit ning sellele tehti kaks edukat järge.

JACKPOT: «Schindler's List» (1993)

Vaid kuus kuud pärast üliedukat «Jurassic Parki» otsustas lavastaja Steven Spielberg riskida oma hitimeistri mainega ning võttis ette holokaustiõudusi kirjeldava filmi. Hoolimata mittekommertslikkusest tõi film üle maailma sisse 321 miljonit dollarit ja võitis seitse Oscarit.

JACKPOT: «Star Wars» (1977)

Palju aega tagasi, mitte kuigi kauges galaktikas, polnud ulmepõnevik sugugi žanr, mis suuri filmistuudioid huvitaks. George Lucase põhjapanev kosmoseooper muutis kõik, purustades kassarekordid ning luues ühe popkultuuri jäävama vara.

JACKPOT: «Wall-E» (2008)

Tundus, et Pixar on liiga kaugele läinud - film robotist, kes ei räägi? Ja kes pole nunnu? Kompaniile iseloomulik segu tehnoloogilisest võlukunstist ning südantsoojendavast loorääkimisest võitis enda poolele nii publiku kui kriitikud.

PANKROT: «Heaven's Gate» (1980)

1979. aastal filmi «The Deer Hunter» eest parima lavastaja Oscari saanud Michael Cimino sai hakkama ühe kurikuulsama hävinguga. 42 miljonit dollarit maksnud draama tõi sisse alla kolme miljoni dollari, viies stuudio United Artists pankroti äärele. «Heaven's Gate» on siiani hoiatuseks ambitsioonikatele filmitegijatele ja hooletutele finantseerijatele.

PANKROT: «Cleopatra» (1963)

Omal ajal oli see ajalooline eepos kõige kallim film, mis kunagi tehtud. Ekraanivaatemäng jäi aga staaride Elizabeth Taylori ja Richard Burtoni tõelise romaani varju ning film hävis kassas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles