Venemaal tehakse helilooja Tšaikovskist heterot

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pjotr Tšaikovski
Pjotr Tšaikovski Foto: Wikipedia.org

Venemaal ulatub homode kartus isegi kuulsa helilooja Pjotr Tšaikovskini, kellest ollakse 120 aastat pärast tema surma heterod tegemas.

Venemaa kultuuriminister Vladimir Medinski teatas, et väited Tšaikovski homoks olemise kohta on lihtsalt kuulujutud, edastab Interfax.

«Ei ole olemas tõendeid selle kohta, et Tšikovski oleks olnud homoseksuaal,» sõnas Medinski.

Skandaal Tšaikovski ümber sai alguse sellest, et helilooja elust tehtud filmis ei ole viiteid homoseksuaalsusele. Kahtluste kohaselt võidi filmi käsikirja muuta pärast seda, kui Venemaal jõustus homopropagandat keelav seadus. Selle filmi rahastajaks on Venemaa kultuuriministeerium.

«Tšaikovski oli Venemaa suur helilooja, see on fakt. Ta oli geenius. Filmi kunstilise poole eest vastutavate isikute sõnul näidatakse filmis just Tšaikovski geniaalsust, mitte tema ümber liikunud ja liikuvaid kuulujutte,» selgitas kultuuriminister.

Tšaikovskil oli naissuhteid, kuid üldise arvamuse kohaselt oli ta homoseksuaal. Sellele viitavat ta päeviku sissekanded, ta kirjad ja venna ülestähendused.

«Tšaikovski homoseksuaalsus on nii hästi dokumenteeritud, et selles ei ole kahtlust. Kui keegi väidaks vastupidist, siis tähendaks see sama, et ta oli vilets helilooja,» sõnas ajaloolane Konstantin Rotikov.

Nõukogude Liidus Tšaikovski homoseksuaalsusest ei räägitud ja kõik viited sellele tsenseeriti. Nüüd olevat Venemaa liikumas samas suunas. Isegi Venemaa president Vladimir Putin võttis Tšaikovski homoseksuaalsuse teemal sõna.

«Öeldakse, et Pjotr Tšaikovski oli homoseksuaal. Kuid me ei armasta teda mitte seksuaalse suundumuse, vaid ta loomingu tõttu,» lausus Putin.

Pjotr Iljitš Tšaikovski (7. mai (vana kalendri järgi 25. aprill) 1840 Votkinsk – 6. november (25. oktoober) 1893 Peterburi) oli vene romantistlik helilooja ning üks vene klassikalise sümfoonia rajajaist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles