Filmikriitikud valisid aasta parimaks teoseks «Püha Tõnu kiusamise»

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Püha Tõnu kiusamine» - Veiko Õunpuu filmi esilinastus Solarise keskuses 10. oktoobril 2009.
«Püha Tõnu kiusamine» - Veiko Õunpuu filmi esilinastus Solarise keskuses 10. oktoobril 2009. Foto: Jelena Rudi

Esmaspäeval kuulutas Eesti Filmiajakirjanike Ühing välja filmiajakirjanike otsuse tänavuse aasta parima filmi kohta.


Auhinnale konkureeris viis kodumaist linateost: mänguline dokumentaal «Disko ja tuumasõda» (režissöör Jaak Kilmi), animafilm «Krokodill» (režissöör Kaspar Jancis), dokumentaalfilm «Vanamees ja põder» (režissöör Joosep Matjus), mängufilm «Püha Tõnu kiusamine» (režissöör Veiko Õunpuu) ja dokumentaalfilm «Kihnu pulm» (režissöör Meelis Muhu).

Kriitikute hekakiidu, 50 000-kroonise preemiaraha ja sellega kaasas käiva Neitsi Maali nimelise pronkskuju sai Veiko Õunpuu oma «Püha Tõnu kiusamise» eest. Õunpuul on neid kujusid juba riiulil seismas, sest 2006. aastal sai ta selle «Tühiranna» ja 2007. aastal «Sügisballi» eest.

Välismaistest filmidest esitati kandidaatideks «Vääritud tõprad» (Quentin Tarantino), «Gran Torino» (Clint Eastwood), «Gomorra» (Matteo Garrone), «Antikristus» (Lars von Trier) ning «Seinte vahel» (Laurent Cantet), parimaks tunnistati viimane.

Milline oli sinu selle aasta lemmikfilm?

Filmist kirjutajatest peeti diplomi vääriliseks Enn Sädet, «väsimatut mälutöölist, kes mütologiseerib kineaste», nagu ütles preemiat kätte andes mullune laureaat Jaan Ruus. Eesti Filmiajakirjanike Ühing otsustas 2009. aastal välja anda ka ühe eripreemia ning see läks Ilmar Raagile järjekindluse eest Eesti filmi seisu läbivalgustamisel blogis «Ilmari jäljed liival enne vihmasadu».

Enam kui pooltühjas ja kõledavõitu Sõpruse kino saalis toimunud tseremooniat pikkisid noored näitlejad sketšidega 1988. aastal valminud Roman Baskini lühimängufilmi «Vernanda» teemadel.

Auhindade jagamise kuupäev, 28. detsember, oli valitud tagamõttega, sest just sel päeval 114 aastat tagasi näitasid vennad Lumière'd oma esimest filmi. Vastupidiselt levinud arvamusele ei olnduki see võte jaama saabuvast rongist, vaid hoopis dokumnetaalvõte Lumière'de tehasest väljuvatest töölistest (nagu kõik Sõpruse saalis viibijad võisid veenduda).

«Kinod tulevad ja lähevad, aga film jääb,» sõnast Tallinnfilmi esindaja. Kõneleja viitas asjaolule, et paari päeva pärast lõpetab Tallinnfilm Sõpruses filmide näitamise. OÜ Sõprus esindaja Sirje Oras sõnas, et Sõpruse saalis siiski jätkub filmide näitamine, seda aga projektipõhiselt. See ei takistanud filmirahval ühelt poolt kadunukese mälestuseks ja teiselt poolt vastsündinud projektikinobeebi terviseks tooste ütlemast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles