Arheoloogid tungivad Päikesepüramiidi saladustesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teotihuacani Päikesepüramiid
Teotihuacani Päikesepüramiid Foto: Miguel Tovar/AP

Rahvusvaheline arheoloogidegrupp kavatseb Mehhiko pealinnast Mexicost 40 kilomeetri kaugusel Teotihuacanis asuva Päikesepüramiidi sisemusse tungida ning seal olevat tunnelit uurida.

Teotihucan  võis kunagi olla nii Ameerika mandri kui ka kogu maailma suurim linn ja on siiani tuntud oma püramiidide ja geomeetriliste templite poolest, kirjutab The Telegraph.

Eksperdid ei ole suutnud lahendada mõistatatust, kes Teotihucani Päikesepüramiidi ehitas ja miks see linn järsku maha jäeti.

«Asteegid seostasid seda linna jumalatega ning nende arvates oli see paik, kus Päike loodi,» sõnasid arheoloogid.

Siiani on käibel teooriad, et Päikesepüramiidi all olevat tunnelit kasutati ohvrite, sealhulgas ka inimohvrite toomiseks, lepitamaks jumalaid.

«Arvame, et tunnel oli rituaalidega seotud. Tunneli ehitamise ajal pandi ehituse algusesse mitmeid ohvriande,» selgitas arheoloog Alejandro Sarabia.

Sarabia on Mehhiko, USA ja Jaapani arheoloogidest koosneva meeskonna juht. Meeskond plaanib siseneda 88,5 meetri pikkusesse ja 2,4 meetri kõrgusesse tunnelisse, mis asub kuue meetri sügavusel Päikesepüramiidi all.

«Tahame teada, miks Teotihuacani elanikud selle ehitasid. Väljakaevamised võivad anda niidiotsa ka selle kohta, miks linn maha jäeti,» lisas Sarabia.

Teotihucani õitseaeg oli 150 – 450. p. kr. ning seal elas umbes 200 000 inimest, olles suurem kui ükskõik milline tolleaegne Euroopa linn, kaasa arvatud ka Rooma.

Kuid millalgi 7. – 8. sajandil, väidetavalt ülestõusust tekkinud tulekahju tõttu jäeti linn maha.

Kesk-Ameerika mitmed hõimud pidasid Teotihuacani pühaks. Selle nimi tähendab nahua keeles «Linn, kus inimesed muutuvad jumalaiks». Teotihuacan võis olla jumal Quetzalcoatli (sulismadu) kultuse keskuseks, kuna selle jumala kujutisi leidub seal palju.

Päikesepüramiidi tunneli avastas 1971. aastal juhuslikult üks töömees, kes püramiidile valgusshow jaoks vajalikke seadmeid üles riputas. Arheoloogid ei hakanud seda siis uurima, pidades tunnelit looduslikuks ja see suleti uuesti. Hiljem aga läks tunneli uurimisega seotud materjal kaotsi.

Arheoloog Sarabia arvates võib Päikesepüramiidi all oleva tunneli uurimine olla raskendatud, kuna see on kehvas seisus ning sinna ei ulatu päevavalgust.

Kaua aega olid arheoloogid arvamusel, et Päikesepüramiidi ehitasid tolteegid, kuid nüüdseks on jõutud arusaamisele, et nende tsivilisatsioon kerkis esile palju hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles