Väiksemad sõrmed teevad naiste puudutuse tundlikumaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väiksemad sõrmed teevad naiste puudutuse tundlikumaks
Väiksemad sõrmed teevad naiste puudutuse tundlikumaks Foto: SCANPIX

Naiste puudutus on tundlikum kui meeste oma, kuid põhjus ei ole erinevates sugudes.

Tundlikuma puudutuse põhjuseks on naiste väiksemad ja kergemad sõrmed, kirjutab New Scientist.

«Saime aru, et selle sugudevahelise erinevuse põhjuseks ei ole tegelikult sugu kui selline, vaid pigem ühe kehaosa, sõrmede suurus,» selgitas Kanada McMasteri ülikooli teadlane Daniel Goldreich.

Goldreich ja ta meeskond mõõtsid 100 üliõpilase nimetissõrme pindala ja katsealustel paluti määrata ala, mis on tundlikum.

Mehed suutsid teha kindlaks 1,59 millimeetri laiuse tundliku ala, naised aga 1,41 millimeetrise tundliku ala. Mõlema soo puhul oli tundlik ala nende sõrmede suurusega korrelatsioonis.

Kuid põhirolli mängis sõrme suurus, mitte sõrmeomaniku sugu. Sõrmede erinevus vähenes iga ruutsentimeetri kohta 0,25 millimeetrit.

Teadlased avastasid, et mida väiksemad olid sõrmed, seda tihedamalt olid poorid.

«Sama võib kehtida ka sõrmede tundlikkuse tekitavate puudutusretseptorite ehk Merkeli rakkude kohta. Nende tihedam olek võib selgitada, miks väiksema suurusega sõrmed on puudutustundlikumad,» selgitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles