Lehmadele küüslaugu söötmine päästab maailma?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmadele küüslaugu söötmine päästab maailma?
Lehmadele küüslaugu söötmine päästab maailma? Foto: AFP / Scanpix

Teadlaste ja farmerite kinnitusel aitab küüslaugu söötmine lehmadele kliimamuutust aeglustada ja sellega maailma päästa.

Küüslauku saanud lehmad tekitavad märgatavalt vähem metaani, kirjutab The Telegraph.

«Globaalse kliimasoojenemise probleemi võib aidata lahendada lehmadele küüslaugu ja kaera söötmine, kuna need toiduained vähendavad märgatavalt seedimisprotsessis tekkiva metaani hulka,» selgitasid asja uurinud.

Teadlased palusid farmeritel anda küüslauku ja kaera peale lehmade ka lammastele. Mõlemal juhul märgati, et neil koduloomadel tekkis vähem kahjulikku gaasi sisaldavat kõhutuult.

Koduloomad tekitavad neli protsenti globaalset kliimasoojenemist mõjutavast metaanist.

Aberystwythi, Bangori ja Readingi ülikoolide teadlased mõõtsid koduloomade kõhutuules sisalduva metaani hulka selleks ehitatud spetsiaalsetes tunnelites.

Katseloomadele anti süüa nelja erinevat toitu ja toidulisandit. Leiti, et metaangaasi hulka saab vähendada õige toiduaine ja õige koguse abil.

Lõige efektiivsemaks aga ostusid küüslauk ja kaer.  Kuid küüslaugust võib lehmade lihale ja piimale siiski spetsiifiline maitse jääda. Teadlaste kinnitusel tegeletakse küsimusega, kuidas sellest kõrvalmaitsest vabaneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles