Esmasündinud on edukamad, kuid ei ole usaldatavad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmasündinud on edukamad, kuid ei ole usaldatavad
Esmasündinud on edukamad, kuid ei ole usaldatavad Foto: SCANPIX

Prantsusmaa Montpellier' Evolutsiooniteaduste Instituudi psühholoogide sõnul on pere esimesed lapsed egoistlikumad ja vähem usaldatavad.

Uuring näitas, et esimesena sündinutest enamikul on juhiomadused ning nad on tihtipeale edukamad kui nende nooremad õed või vennad, kirjutab The Telegraph.

«Samas on esmasündinud küünilisemad ning neil võib olla raske alluda ja koostööd teha,» selgitasid psühholoogid.

Teadlased tegid 510 üliõpilasega katse, milles neil lasti mängida mängu, milles avaldus nende koostöövalmidus ja usaldusväärsus.  

Katsealustele jagati 30 rahaühikut, mille nad pidid kas osaliselt või täiesti ära jagama. Samas öeldi neile, et mida rohkem nad ära annavad, seda rohkem on neil võimalus tagasi saada.

Saaja pidi siis otsustama, kui palju summast ta tagastab.

Katse näitas, et mida rohkem raha anti ja tagastati, seda usaldusväärsemaks inimest peeti. Kuid enamik esmasündinutest andis ülejäänutest vähem rahaühikuid ja sai selle tõttu ka ise vähem tagasi.

«Rahakatse näitas seda, et oma perekonda esimesena sündinud andsid 25 protsenti vähem raha kui teised. Teised katsealused kirjeldasid neid kitsimate ja vähem usaldusväärsetena,» laususid teadlased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles