10 head põhjust, miks sünnitada kolmekümneselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmekümneselt on päris paras aeg laps saada.
Kolmekümneselt on päris paras aeg laps saada. Foto: Corbis / Scanpix

Järjest enam naisi lükkab lapsesaamist edasi kaugemasse tulevikku. Päris vale see ei olegi, sest ka kolmekümnendates võib emaks olemist täie rinnaga nautida.


Womenweb.de toob ära kümme head põhjust, miks tasub laps saada ka pärast kolmekümnendaid.

Rohkem õnne

Üle kolmekümnesed emad on vaatamata pingutustele ja kasvanud vastutusele emarollis emotsionaalselt stabiilsemad ja õnnelikumad. Tänu lähedasele sidemele lapsega kujuneb naistel välja stabiilne enesehinnang, nad tunnevad end vajaliku ja armastatuna.


Kergem üleminekuiga

Kuigi uuringud seda otseselt ei kinnita, on eksperdid veendunud, et naise üleminekuea vaevused ja rasedused on omavahel seotud. Väidetavalt esineb «vanematel» emadel vähem menopausile tüüpilisi sümptomeid ning neil on kehas toimuvate muutustega kergem toime tulla.


Väiksem stress raseduse ajal

Pisut küpsemad naised jälgivad end rohkem ja ei lase end raseduse ajal stressist nii palju mõjutada. Naised tunnevad oma piire ja teavad, mis neile head teeb ja mis mitte. See kõik muudab raseduse naise jaoks meeldivamaks ja ilusamaks.


Väiksem vähirisk

Ühe Lõuna-Kalifornias korraldatud uuringu väitel esineb hilisemas eas lapse sünnitanud naistel 58 protsenti harvemini munasarjavähki kui naistel, kes lastetuks jäid. Samuti väheneb rasedusega oht haigestuda emakalimaskesta vähki.


Stabiilne tööelu

Naistel, kes sünnitavad esimese lapse pärast 30. eluaastat, on enamasti juba välja kujunenud tööalane karjäär ning seetõttu on neil piisavalt aega ja raha, et end lapse tulekuks ette valmistada. Üldjuhul on selles vanuses ka kindel sissetulek, tänu millele on rahamuresid vähem. Beebipausi kasuks aitab kindlasti otsustada ka vanemapalk.


Stabiilne suhe

Selleks eluperioodiks on partnerlussuhted paika loksunud ning mehed on valmis lastega seotud vastutust jagama. Teineteist tuntakse paremini, samuti on suhtel olnud aega küpseda. Konflikte ja lahkhelisid lahendatakse teisiti kui varases nooruses. Ka mehed suudavad oma isarolli paremini aktsepteerida.


Kõrgemad ootused elule

Soome evolutsiooniteadlased jõudsid ühe uuringu käigus järeldusele, et hilisemad emarõõmud ja suurem intervall sündide vahel tõstavad elule seatavaid ootusi.


Suurem kogemustepagas

Kasvava vanusega on naistel ja nende partneritel kopsakam kogemustepagas. Paljugi on juba nähtud ja kogetud ning neid ei vaeva tunne, et nad millestki olulisest ilma jäänud. Reeglina tuleb vanemate suurem kogemustepagas lastele ainult kasuks.


Tervislikumad eluviisid

Kolme- ja neljakümnendates naised pööravad suuremat tähelepanu tervislikele eluviisidele. Nad hindavad tasakaalustatud toitumist nagu ka sportlikke harrastusi. Naised suhtuvad oma kehasse positiivsemalt, mis aitab neil rasedusaegsete füüsiliste ja psüühiliste muutustega paremini toime tulla.


Põnevam eluperiood

Paljud naised avastavad last saades uuesti nii ennast kui oma võimeid. Tänu lapse sünnile avalduvad nii mõnedki uued anded, millest varem aimugi polnud, samuti on nüüd tohutult rohkem jõudu millegi uue õppimiseks. Käes on väga põnev eluperiood, mis ei ole küll kerge, kuid kindlasti üks kaunemaid naise ja mehe elus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles