Mozarti muusika aitab enneaegsetel lastel areneda?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enneaegne vastsündinu inkubaatoris
Enneaegne vastsündinu inkubaatoris Foto: AP / Scanpix

Iisraelis tehtud uuring näitas, et Wolfgang Amadeus Mozarti muusika aitab enneaegselt sündinud lastel areneda ning kaalus juurde võtta.

Juba varem tehtud katsed näitasid, et niinimetatud Mozarti efekt aitab täiskasvanutel ajutööd ja mõtlemist parandada, kuid see oli esimene kord, mil märgati klassikalise muusika positiivset mõju vastsündinud laste juures, kirjutab Sciencedaily.com.

Iisraeli teadlased uurisid eelkõige, kuidas muusika mõjub enneaegsete laste metabolismile ehk ainevahetusele. Leiti, et laste ainevahetus normaliseerus kui neile lasti kahel päeval järjest päevas 30 minuti jooksul Mozarti muusikat.

Sellele järgnes kaks ilma muusikata päeva, kuid siis edusamme ei märgatud.

Uurijate sõnul mõjutas muusika laste organismis toimuvaid protsesse positiivses suunas, aidates neil tavapärast kaalu saavutada ja ka pikkuses kasvada.

Enneaegsed lapsed, kes said pikema aja jooksul Mozarti muusikat kuulda, arenesid ja kasvasid kiiremini kui need, kes olid ilma muusikata.

Uurijad rõhutasid, et neil ei ole täiesti kindlaid tõendeid, kas laste arengule aitas kaasa niinimetatud Mozarti efekt või meloodiline muusika üldiselt.

Teadlaste sõnul tuleb muusikateraapia enneaegsetele vastsündinutele kasuks ja seda tuleks nende arengu tagamiseks ka rakendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles