CIA käsiraamat: kuidas uimastada nõukogude spiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA logo
CIA logo Foto: Wikipedia.org

USAs avaldati käsiraamat, mis tutvustab Luure Keskagentuuri CIA agentide külma sõja aegseid töömeetodeid.

CIA käsiraamatus on ka kirjas, kuidas spioonid informatsiooni ja asju vahetasid, kirjutab Helsingin Sanomat.

Samuti saab käsiraamatust lugeda, milline peaks olema agendi näoilme, kui ta end rumalaks teeb.

Luuretegevust uuriv ajaloolane Keith Melton ja endine CIA juht Bob Wallace avastasid 2007. aastal viimase alles jäänud eksemplari CIA salajasest, 1953. aastal välja antud agentide käsiraamatust «The Official CIA Manual of Trickery and Deception».

Nüüd ilmus sellest raamatust uustrükk.

1953. aasta oli maailmapoliitikas keeruline: suri Nõukogude Liidu diktaator Jossif Stalin, USA-l oli käsil Korea sõda ja senaator McCarthy pidas kommunistidele nõiajahti. Kiirenes võidurelvastumine ja ägenes luuretegevus.

CIA alustas siis salajase programmiga MK-ULTRA. Selle põhieesmärgiks oli uurida, milliste psühholoogiliste ja farmakoloogiliste vahenditega on inimmeelega võimalik manipuleerida.

USA luure arvates arendasid venelased uusi vahendeid kuidas ameeriklasi murda. Siis võeti kasutusele ka uus termin – ajupesu.

CIA palkas keemiku Sidney Gottliebi segama kokku kemikaale, millega saaks kommunistlikke agente kahjutuks teha. Gottliebtegi mitmeid katseid näiteks LSD-ga.

Siis palgati New Yorgi mustkunstnik John Mulholland agentidele õpetama, kuidas neid aineid nõukogude agentide peal kasutada.

Mulholland pidi CIA heaks töötamise koha pealt suu kinni hoidma. Seda pidid tegema ka teised väljastpoolt CIA-d pärinevad isikud, kes olid seotud MK-ULTRA projektiga.

Mulholland kirjutas CIA agentide jaoks ka käsiraamatu, et neil lihtsam õppida oleks. Seal on kirjas suur hulk klassikalisis agenditrikke: kuidas panna vastase joogi sisse uimasteid, edastada peaaegu nähtamatute märkide abil sõnumeid ning veel palju muud.

Mulholland andis agentidele ka näoliigutuste suhtes nõu. Eelkõige selliste suhtes, kuidas endast lolli ja rumalat muljet jätta, et vähem kahtlust äratada.

Ka ehitas Mulholland agentide töö jaoks vahendeid. Näiteks tegi  ta 1921. aasta hõbedollarisse väikese õnaruse, mille kattis peaaegu märkamatu kaanega. Selle kaane alla sai peita mürgipilli või mikrofilmi.

CIA tollane juht Richard Helms käskis 1973. aastal hävitada kõik MK-ULTRA projekti kohta käiva materjali. Üks Mulhollandi käsiraamat jäi siiski alles.

Asjatundjate sõnul näitab agentide käsiraamat, milline oli Külma sõja aegne maailma ja mis juhtus, kui telgitagused poliitikategijad kasutasid mustkunstitrikke.

Pilti raamatust vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles