USAs kuulutati karpkaladele «sõda»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs kuulutati karpkaladele «sõda»
USAs kuulutati karpkaladele «sõda» Foto: AP / Scanpix

USAs on karpkaladele «sõda» kuulutatud, et neid kalu hoida eemal Suurest järvistust.

Karpkalade massilise pealetungi tõttu tuli mürgitada Michigani järve voolav kanal, edastab AP.

Teadlaste kinnitusel on aasia karpkala ohtlik võõrliik, mis võib rikkuda Suure järvistu ökosüsteemi. Karpkala toodi USAsse 1970. aastatel Hiinastl Neid kalu hakati Mississippi jõel asuvates kalakasvandustes kasutama vetikatest vabanemiseks.

Aasia karpkala täiskasvanud isend kaalub 18 – 36 kilogrammi. See liik koeb kolm korda aastas ning sööb planktonit ja vetikaid väga suures koguses.

Karpkalade pääsemine Suurde järvistusse seaks ohtu ka sealse miljardite dollarite väärtuse kalakasvatuse, sest karpkalad sööks teiste kalade söögi lihtsalt ära.

«Kui karpkalad järvistusse satuvad, siis ei ole neid enam võimalik peatada,» selgitas Suure järvistu kaitseorganisatsiooni esindaja Joel Brammeier.

Keskkonnaametkikud mürgitasid nüüd ajutiselt Mississippi jõest Michigani järve suunduva kanali, et karpkalad sealt järve ei pääseks. Umbes kümne kilomeetri pikkusesse kanalisse on üles pandud ka kaks elektrilõksu.  

Suur järvistu (inglise keeles Great Lakes) on viiest suurest järvest koosnev järvistu Ameerika Ühendriikide ja Kanada piiril. Saint Lawrence'i jõgi ühendab seda Atlandi ookeaniga.

Suurde järvistusse kuuluvad: Ülemjärv, Erie järv, Huroni järv, Michigani järv ja Ontario järv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles