Lembetu: «Loits 20» tuleb kindlasti!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loits
Loits Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeval, 5. detsembril annab Tallinna klubis Rock Cafe oma kümnenda sünnipäeva puhul võimsa kontserdi ansambel Loits, kellele tulevad appi ansamblid Psychoterror ja Nevesis.

Sel puhul vastas Loitsu liider Ahto-Lembit Lehtmets ehk Lembetu pikalt ja põhjalikult  mõnele teemakohasele küsimusele ja jagas oma arvamust ka seagripi vaktsineerimise osas.

 

Loits on tegutsenud kümme aastat. Mis selle ajaga Sinu arvates või sinu jaoks kõige enam muutunud on? Nii isiklikus plaanis kui ka bändisiseselt.

Bändi jaoks on kindlasti olulised verstapostid täispikad albumid, mille ilmumise eel ja järgi tehakse iga endast lugupidava bändi poolt ära kaalukas töö. Meie 2001. aastal ilmunud debüüt «Ei kahetse midagi» tegi Loitsust päevapealt ühe olulisema toona eksisteerinud metalbändi Eestis. Tegemist on ka kõige kirjuma saatusega Loitsu plaadiga, mille viimane uusversioon ilmus kõigest paar kuud tagasi Prantsusmaal. Kokku on seda plaati välja antud kaheksa erineva plaadifirma poolt mitmes erinevas riigis - Eestis, Ukrainas, Lätis, Mehhikos, Saksamaal, Prantsusmaal.

Meie teine täispikk album «Vere kutse kohustab» sattus aga ilmuma vahetult enne sambasõda ja tänu sellele et eelmainitud album rääkis WWII sõdinud eestlastest, kisti ka Loits kohaliku tavameedia huviorbiiti. Varemalt siinne meedia metalmaastikul toimuva vastu suurt huvi üles ei näidanud.

Plaadilepingu sõlmimine Leedu plaadifirmaga Ledo Takas Records viis Loitsu esimese eesti metal bändina täispikale Euroopa tuurile. «Vere kutse kohustab» sai kaudselt kohaliku metali jaoks oluliseks ka seeläbi, et me otsisime võimalust Eestis plaati paremini levitada ja otsustasime Metsatölluga, kes planeeris just oma esikalbumit, koos plaadifirma teha.

Idee noppis üles hyper records ja täna tunnete toona sündinud plaadifirmat Nailboard Recordsi nime all. Nailboardi kaubamärgi alt ilmus ka Loitsu kolmas ja seni viimane täispikk plaat «Must album». Taas langes plaadi ilmumise aeg ja temaatika kokku rahutustega Eestis. Sedapuhku siis «pronksööga» ja taas oli meedial põhjust Loitsu usutleda. «Must album» on kindlasti täiuslikuim ja seeläbi ka enim tunnustust pälvinud Loitsu plaat, mis avas ja avab veel tulevikuski nii mõnegi olulise ukse Loitsu jaoks.

Mis minu isiklikku ellu puutub, siis viimased kümme aastat olen elanud peaasjalikult muusikale. Loitsuga alguse saanud asjaajamised viisid mind 2004 aastal Nailboard Recordsi juhataja kohale. Peale seda 2008 aastal sai taas tänu Loitsule loodud Flak'n'Roll Records ja Loitsu teeneid ei saa alahinnata ka faktis, et aastal 2008 sai minust Rockiklubi Tapper juhataja. Hetkel kõige olulisemaks sammuks pean aga kamraadiga kahasse Viljandisse loodud klubi Puhas Kuld.

Miks juubelipeole just sellised külalisesinejad valiti?

Kui huvi muusika vastu noores Lembetus elavnes, siis sattusid orbiidile korraga nii punk kui metal ja kuigi metal on saanud suurema tähelepanu osaliseks, kuulan ma ka täna väga palju punki. Võib lausa nii öelda et metal muutus tõsiselt huvitavaks just siis, kui seda pungiga siduma hakati. Lisaks tunnen ma paari Psychoterrori liiget juba väga pikka aega ja soov nendega koos lavalaudu jagada on olnud õhus juba ammu. Mul on hea meel et see lõpuks teoks saab.

Nevesist pean aga parimaks asjaks, mis viimasel ajal eesti raskerocki maastikul juhtunud on. Noored ambitsioonikad pillimehed. Professionaalid nii oma mänguoskuselt kui ka suhtumiselt muusika tegemisse ja selle levitamisse. Peamine põhjus aga miks liisk Nevesise kasuks langes on see et nende segu raskest riffirockist ja 70-ndate rock'n'rollist on põrgulikult kaasakiskuv ja veenev.

Kas on oodata ka mingeid erakordseid üllatusi?

Üllatusi tuleb omajagu. Mängime pikema kava ja seega lugusid, mida tavaliselt Loits oma kontsertidel ei esita. Lavalt käivad läbi kõik endised, veel elavate kirjas olevad bändiliikmed. Kogu kava teeb kaasa meie endine bassimees M. Divine ja paar lugu mängivad nii Gates kui ka Lauri Kuriks. Teist korda Loitsu loos on laval ka kaks suurt ekraani, millel jookseb spetsiaalselt «Loits 10» ürituse jaoks kokku pandud taustafilmid.


Kas Loits tähistab ka 20 ja 30. sünnipäeva või hakkab jõud raugema?

Aeg muudab inimesi ja ka suhtumine bändi tegemisse muutub koos ajaga. Enam ei veedeta nädalas viit õhtut jääkülmas prooviruumis pilli harjutades (kuigi ehk peaks). Suurem osa energiast läheb täna pigem organisatoorsete küsimuste lahendamisele ja muule muusikavälisele tegevusele, milleks on ka näiteks sellele intervjuule vastamine.

 Seega võib vabalt öelda et bändi tegemise jõudu on isegi kamaluga juurde tulnud. Me oleme seda ajapikku lihtsalt õppinud vähe õigematesse kanalitesse suunama. «Loits 20» tuleb kindlasti. Raske on ainult ennustada milline Loits siis välja näeb ja kuhu me selleks hetkeks jõudnud oleme.


Kas vaktsineerida või mitte?

Kindlasti mitte. Pole mõtet lasta igasugu solki kergekäeliselt oma soontesse voolama. Tänapäevane ravimite tarvitamine üldisemalt on sõda loodusega, mis on juba ette kaotatud.

Sünnipäevapidu pealkirjaga «Loits 10» toimub laupäeval, 5. detsembril Tallinna klubis Rock Cafe algusega kell 21.00 ning pilet üritusele maksab 125 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles