13 fakti inimkeha kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13 fakti inimkeha kohta
13 fakti inimkeha kohta Foto: TopFoto/SCANPIX

Internetilehekülg HowStuffWorks tõi välja 13 inimkehaga seotud fakti.

Enamik inimesi ei pruugi olla teadlikud sellest, et kaotavad tunnis 600 000 vana naharakku, aastas teeb see 700 grammi nahka.

Keel - teadlaste kinnitusel on inimeste keelejäljed sama ainulaadsed kui sõrmejäljed.

Luud – imikutel on 144 luud rohkem kui täiskasvanutel. Elu alguses on 350 luud, kuid kasvades kahaneb luude arv 206ni. Vähenemine on tingitud sellest, et osa luid kasvab kokku.

Magu – maorakud uuenevad iga 3 – 4 päeva tagant. Kui seda ei toimuks, siis toitu sulatav maohape tekitaks üsna kiiresti maohaavad.

Lõhnamälu – kuigi inimese haistmine jääb koera omale alla, suudab inimese aju talletada 50 000 erinevat lõhna.

Sooled – inimese soolestik on neli korda pikem kui keskmine inimene. Soolestik on inimkehas nagu kokku pakitud, kui see sirgeks tõmmata, siis oleks pikkus seitse meetrit.

Bakterid nahal – inimnahal elutseb umbes 32 miljonit bakterit. Õnneks on enamik neist ohutud.

Higi – inimesel on kogu kehal higinäärmeid, kuid kõige rohkem on neid jalgadel ja kaenla all. Jalgades leidub 500 000 higinääret, mis võivad päevas toota tassitäie higi.

Aevastus – aevastuse poolt tekitatud õhuvoolu kiirus võib olla ligi 160 kilomeetrit tunnis.

Veri – veri läbib organismis pika teekonna, kokku on inimkehas 96 560 kilomeetri pikkuselt veresooni. Süda pumpab päevas läbi 7571 liitrit verd.

Sülg – teadlaste sõnul toodab inimene oma eluea jooksul niipalju sülge, et see täidaks tavamõõtmetes basseini.

Juuksed – juuksevärv näitab, kui palju sul juukseid olla võib. Kõige rohkem juukseid on blondidel – keskmiselt 146 000 juuksekarva. Musta värvi juuste omanikel on keskmiselt 110 000 juuksekarva ja pruunide  juustega inimestel 100 000 juuksekarva. Kõige vähem juukseid on punapeadel – ainult 85 000 juuksekarva.

Küüned – kui sõrmeküüsi lõigatakse sagedamini kui varbaküüsi, on kõik korras. Mida enam küüsi kulutada, seda kiiremini nad kasvavad. Sõrmeküüned uuenevad umbes ühe kuuga. Varbaküünte uuenemiseks kulub rohkem aega – 1 – 1,5 aastat.

Magamatus – kui oled üle väsinud, tasub pea padjale panna. Inimene saab olla ilma söömata nädalaid, kuid ilma uneta saadakse hakkama vaid 11 päeva. Kui pärast 11. päeva magama ei heideta, siis võidakse jala pealt kukkuda. Kuid see ei ole uni, vaid teadvusekaotus, mis võib ka surma kaasa tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles