Kerakala söömine ei pruugi enam olla «vene rulett»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerakalad Tokyo kalaturul
Kerakalad Tokyo kalaturul Foto: Wikipedia.org

Jaapani teadlased aretasid kerakalaliigi, mille söömine ei meenuta enam «vene ruletti».

Kuni siiani peeti kerakala ehk jaapanipäraselt fugu söömist väga ohtlikuks selles sisalduva mürgise tetrodotoksiini tõttu, kirjutab The Telegraph.

See aine on 1200 korda mürgisem kui tsüaniid. Kerakalamürgituse saanutel tekivad halvatus ja hingamisraskused. Kui arstiabi kiiresti ei anta,  võib surm tekkida  lausa minutite jooksul.

Kerakala tohtivad serveerida ainult selleks litsentsi omavad restoranid. Sellest hoolimata tuleb kerakala söömise surmajuhtumeid üsna palju ette.

Nüüd aretati Jaapani Ehime prefektuuris asuvas kalakasvanduses mürgivaba kerakalaliik.

Fugut valmistada oskavate kokkade sõnul eelistavad nad mürgist varianti, kuna mittemürgise puhul kaob kogu närvikõdi.

«Inimesed ei käi restoranides fugut söömas mitte ainult ta hea maitse, vaid ka närvikõdi tõttu. Eks ole erutav minna välja sööma, teades, et see võib su viimane söögiaeg olla,» sõnas Yokohamas asuva fugurestorani kokk Shinichi Ueshima.

Fugut valmistavad kokad on Jaapanis ja kogu maailmas väga hinnas, kuna neid on vähe. Fugu kokaks saamiseks tuleb läbida kolme aasta pikkune treeningtsükkel, mille lõpus on eksam.

Asjatundjate kinnitusel suudab selle eksami läbida ainult 35 protsenti kokkadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles