Juba kolmeaastased tüdrukud muretsevad oma kehakaalu pärast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba kolmeaastased tüdrukud muretsevad oma kehakaalu pärast
Juba kolmeaastased tüdrukud muretsevad oma kehakaalu pärast Foto: AFP / Scanpix

USA Florida ülikooli teadlaste uuring näitas, et juba nii väiksed lapsed nagu kolmeaastased tüdrukud hakkavad oma kehakaalu  ja -kuju pärast muret tundma.

Uuring näitas, et 50 protsenti eelkooliealistest tüdrukutest ei ole oma kehaga rahul, vahendab The Telegraph väljaannet British Journal of Developmental Psychology.

Uurijate sõnul kujundavad tänapäeva laste maailmapilti ja enesehinnangut suures osas telesaated ja filmid.

«Lapsed näevad saateid, kus ilu idealiseeritakse. Nad märkavad, et nad ei vasta ideaalile. Selle tõttu võib neil üsna suuri probleeme tekkida,» selgitasid arstid.

Teadlased küsisid 3 – 6-aastastelt tüdrukutelt, kuidas nad oma kehasse suhtuvad. Siis näidati lastele animafilmide naistegelasi.

Teadlaste kinnitusel võtavad nii noored lapsed oma ideaaliks muinasjutuprintsessid. Umbes kolmandik tüdrukutest sõnas, et nad ei näe välja nagu printsessid ja nad on selle tõttu pidevalt mures. 18 protsendi küsitletute kinnitusel tunnevad nad end vahel koledana.

30 protsenti lapskatsealustest sõnas, et nad tahaksid enda juures vähemalt ühte asja muuta.

«Väikesed lapsed ei peaks oma kehast nii palju mõtlema ja selle pärast muretsema. Kuid tänapäeva ilu ja kõhnuse ülistamine sunnib neid seda tegema. Lastele tuleb luua võimalused, et neil tekiks endast positiivne minapilt, ükskõik siis, millise kehakujuga nad on,» selgitas uuringut juhtinud teadlane Stacey Tantleff-Dunn.

Teadlased hoiatasid, et üha noorematel tüdrukutel on hakatud diagnoosima anoreksiat ja buliimiat.  

Ka on väikesed tüdrukud kursis ilulõikustega ning laseksid end opereerida, kui see neid ilusamaks teeks.

Uurijate sõnul on massimeedia ja filmide mõju üha suurenenud ning selle tõttu on ka kasvanud enda keha pärast muretsevate laste arv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles