Kuidas kasutada hambapastat 15 erineval moel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambapasta on asendamatu abivahend nii hammaste harjamisel kui mujalgi.
Hambapasta on asendamatu abivahend nii hammaste harjamisel kui mujalgi. Foto: SCANPIX

Hambapasta puhastab, valgendab, kaitseb hambaemaili ja paneb hambad särama, kuid mida sellega veel teha? Kui pasteerimine kõrvale jätta, siis on hambapasta üsna universaalne abivahend igas kodus.


Rohelist ja säästlikku ellusuhtumist propageeriv veebileht care2.com toob ära viisteist nutikat võimalust, mille juures on abi vanast heast hambapastast.



1. Leevendab putukahammustustest, haavadest ja villidest põhjustatud nahaärritusi.


Hambapasta aitab putukahammustusega kaasnevat sügelust vähendada ning kuivatab pisihaavu ja ville, aidates nahal kiiremini paraneda. Määri ärritunud kohale pisut hambapastat ja jäta see näiteks terveks ööks nahale.



2. Leevendab kerget põletust.


Õrna põletuse puhul pakub hambapasta ajutist jahutavat efekti, kui tupsutad pastat ettevaatlikult põletuskohale.



3. Kiirendab vistrike paranemist.


Määri nahale tekkinud vistrikule pisut hambapastat ja lase hommikuni mõjuda.



4. Puhastab sõrmeküüsi.


Kui hambapasta on kasulik hambaemailile, siis on temast kasu ka küüntele. Hõõru küüsi hambapasta ja -harjaga ning sinu küüned on säravamad, puhtamad ja tugevamad.



5. Hoiab juukseid paigas.


Geeljad hambapastad sisaldavad neidsamu veeslahustuvaid polümeere, mida paljud juukseželeedki. Niisiis, kui sinu tavapärane juukseželee on ajutiselt otsa lõppenud, siis katseta geelja hambapastaga (see aitab ka juuksenõelu paigal hoida).



6. Eemaldab ebameeldiva lõhna.


Küüslauk, kala, sibul ja muud teravad lõhnad kipuvad kergesti käte külge jääma. Häirivast lõhnast vabanemiseks hõõru käsi ja sõrmeotsi hambapastaga.



7. Eemaldab plekke.


Hambapasta aitab eemaldada tugevaid plekke nii riietelt kui näiteks vaibalt. Määri pastat otse rõival olevale plekile ja hõõru tugevalt, kuni plekk hajub, pese tavalisel viisil. Pane tähele, et valgendav hambapasta võib mõnikord kangast pleegitada.



Vaibaplekkide puhul määri plekile hambapastat, hõõru tugeva harjaga ning loputa veega.



8. Värskenda räpaseid jalanõusid.


Taktika töötab hästi näiteks jooksutossude puhul. Tee nii nagu vaipa puhastades - määri mustaks saanud ala hambapastaga sisse, hõõru harjaga ning nühi puhtaks.



9. Eemaldab pliiatsijäljed värvitud seintelt.


Määri hambapastat tolmulapile ning hõõru sellega õrnalt määrdunud seina.



10. Paneb hõbeda särama.


Määri hambapastat hõbedast ehetele ja jäta ööseks mõjuma. Hommikul pühi pehme riidetükiga üle. Hambapasta paneb ka teemandid särama, kui neid õrnalt pasta ja veega hõõruda. Loputa hoolikalt, et kõik hambapasta jäljed eemaldada. Pärlite puhul ära hambapastat kasuta, see rikub nende viimistluse.



11. Eemaldab kriimustused DVD- ja CD-plaatidel.


Hambapastast on abi pisemate kriimustuste eemaldamisel. Kata kriimu koht õhukeselt pastaga ning hõõru kergelt.



12. Puhastab klaveriklahvid.


Rasused sõrmejäljed klaveriklahvidel koguvad enda külge mustust ja tolmu. Puhasta klahvid hambapasta ja pehme rätiku abil.



13. Värskendab lutipudeleid.


Kui beebi lutipudel võtab külge hapuka piimalõhna, siis on abi hambapastast ja pudeliharjast. Hõõru ja loputa hoolikalt veega.



14. Puhastab triikraua.


Triikrauale võib ajapikku tekkida põlenud kiht, mida on võimalik eemaldada õrnalt hambapastaga puhastades.



15. Puhastab ujumisprillid.


Mõned sukeldujad ja ujujad juba teavad seda nippi: määri pisut hambapastat ujumisprillidele või -maskile ja loputa veega ning prillid ei tõmbu enam vees uduseks. Väldi vaid tugevat hõõrumist, sest hambapasta võib prille kriimustada.




Kui tead veelgi nippe, mida hambapastaga teha saab, siis anna nendest teistelegi teada!


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles