Prantslane tõmbas Dubaist põgenemiseks selga mosleminaise riietuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herve Jaubert näitamas tema firmas valminud väikeallveelaeva fotot
Herve Jaubert näitamas tema firmas valminud väikeallveelaeva fotot Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa endisel luureagendil Herve Jaubert`il tekkisid Dubais probleemid ja ta ei saanud enam sealt välja.

Nii otsustaski mees kasutada klassikalist trikki ning maskeeruda mosleminaiseks, kirjutab AFP.

Jaubert kirjeldab oma seiklusi varsti ilmuvas raamatus «Põgenemine Dubaist».

Jaubert töötas Prantsuse luures kuni 1993. aastani. Siis kolis ta USAsse ja asutas väikeallveelaevu tootva firma.

2004. aastal sai ta ahvatleva pakkumise Dubaist. Ta kolis koos perekonnaga sinna ja alustas seal allveelaevade tootmist.

2007. aastal aga olukord muutus. Jaubert`i sõnul hakkasid araablased tead süüdistama varguses ning tema tegevust uuriti. Prantslase sõnul ähvardati teda lausa piinamisega.

«Mõistsin, et nüüd on aeg põgeneda. Saatsin naise ja kaks last kiiresti USAsse tagasi. Kui jäin Dubaisse üksinda, siis lasin käiku varasema kogemuste pagasi luurajana,» selgitas Jaubert.

Jaubert hakkas kandma mosleminaise riideid. Araabiamaades ei kõneta mitte keegi naist, kes on pealaest jalataldadeni kaetud. Prantslasel õnnestus valenime all endale väike kummipaat hankida, kuna suur oleks tähelepanu äratanud.

Enne merele põgenemist saboteeris endine agent Dubai rannavalve kiirpaati. Jaubert`i päästis kuus tundi hiljem üks reisilaev, mis suundus Indiasse Mumbaisse.

Dubai mõistis Jaubert`i üle kohut  ta seljataga. Prokuröri sõnul olid kaks prantslase firmas ehitatud allveelaeva kasutuskõlbmatud.

Jaubert eitab süüdistust ning tahab oma nime puhastada. Prantslase arvates tõmbasid araablased tal naha üle kõrvade ja tahtsid ta suurest ärist kõrvale tõrjuda.

«Isegi Osama bin Ladenit ei ole seljataga süüdi mõistetud. Kuna see seiklus tundus nii uskumatu, siis otsustasin sellest raamatu kirjutad,» selgitas ärimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles