Õhtul söömine ei tee kedagi paksuks!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhtusöök polegi nii kahjulik, kui ehk välja paistab. Tingimus - päeval ei tohi üle süüa!
Õhtusöök polegi nii kahjulik, kui ehk välja paistab. Tingimus - päeval ei tohi üle süüa! Foto: Caro / Scanpix

Mitmed keha ja tervisega seotud nõuanded tuginevad sageli müütidel, mis on nii tugevalt meie teadvusse juurdunud, et usume neid kui ükskordühte.


Dr Aaron Carroll on müütidest ja pooltõdedest lausa eraldi raamatu välja andnud, mis kannab nime «Don't Swallow Your Gum!» ning lükkab meelsasti ümber terve rea vanu tervisemüüte, vahendab Metro.co.uk.



Siin on kolm tema lemmikut:


1. Päevas tuleb juua vähemalt kaheksa klaasi vett.

See müüt pärineb Ameerika Toitumise Nõukogu 60 aasta tagusest nõuandest, milles teadlased soovitasid juua päevas kuni kaks liitrit vedelikku. Sellel numbril pole aga mingit teaduslikku alust, see on välja mõeldud, väidab Carroll.

Veejoomise idee levis aga kiirelt edasi. Müüdi edukusele on kaasa aidanud ka pudelivett tootev tööstus, mis rõhutab, et veejoomine aitab kaalus alla võtta ning on kasulik nahale. Ükski uurimus seda aga tõendanud ei ole.

Carroll omalt poolt soovitab vett juua siis, kui on janu, kuid kindlasti ei ole vaja liigset vedelikku iga päev vägisi sisse kallata.


2. Õhtul söömine teeb paksuks.

See müüt sai alguse ühest Rootsi teadlaste uuringust, millesse olid kaasatud ülekaalus naised.

Tõepoolest, uuringus osalenud naised sõid õhtuti palju. Samas jätsid inimesed täiesti märkamata, et naised sõid palju ka kogu ülejäänud päeva jooksul. Nad olid rasvunud seetõttu, et nende dieet oli väga kaloririkas, mitte selle pärast, mis kell nad sõid.

Mitmed uuringud on näidanud, et söömise kellaaeg ei mängi mingit rolli, see ei mõjuta ei ainevahetust ega seda, kuidas keha rasva salvestab.

Kõige lihtsam on kilosid kaotada ikka siis, kui süüa vähem kaloreid, kui keha kulutada jõuab. Kui nii teha, pole tähtis, kas sööd varem või hiljem - kaal langeb ikkagi.

Omalt poolt tuletaksime siinkohal meelde ka vana head matemaatikareeglit: summa ei olene liidetavate järjekorrast. 


3. Mehed mõtlevad seksile iga sekund.

Kui seda absurdset müüti uskuda, peaksid mehed, kes on ööpäevast 16 tundi ärkvel, mõtlema seksile 57 000 korda päevas. See on umbes sama tihti, kui inimesed hingavad.

Juba ainuüksi mõte sellest võib iga normaalse inimese peast hulluks ajada...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles